Duitse steun voor spoorlijn naar Kleve

Eens in de zoveel tijd lijkt het onderwerp terug te komen. Vlak voor de verkiezingen voor de gemeenteraad in maart stelden verschillende partijen dat er werk moest worden gemaakt van de ingebruikneming van het oude Duitse lijntje.

De spoorlijn van Nijmegen naar Kleve is de eerste die Nijmegen met een andere stad verbond en ligt er al sinds 1865. Sinds een jaar of twintig wordt er echter geen gebruik meer van gemaakt en dat moet volgens een Duits burgerinitiatief nu veranderen. Voor de verdere internationalisering van de stadsregio Arnhem-Nijmegen is het volgens hen van groot belang dat het openbaarvervoernetwerk wordt uitgebreid, onder andere met een grensoverschrijdende spoorlijn.

De voorzitter van de Stadsregio, Jaap Modder, staat bekend als een groot voorstander van hergebruik van de spoorlijn en ook in Nijmegen is er een meerderheid voor in de gemeenteraad. Alleen Groesbeek, waardoor een groot deel van de lijn zal lopen, is faliekant tegen het spoortraject. Eind 2010 verwacht de Stadsregio een uitgebreid rapport over de haalbaarheid van een openbaarvervoerverbinding naar Kleve en Weeze te hebben. Wordt ongetwijfeld vervolgd.