Scholieren kiezen Wilders, Nijmegen voor PvdA

Voor vele Nederlanders vormt het vandaag een schrikbeeld, maar veel scholieren zouden het graag willen zien: Geert Wilders als minister-president. Uit de Scholierenverkiezingen 2010 is de PVV als grote winnaar uit de bus gekomen. De Partij voor de 'Vrijheid' zou met 30 zetels de grootste partij worden, op de voet gevolgd door de VVD (28 zetels) en de PvdA (25).

Het CDA, dat minder dan 5% van de scholierenstemmen in de wacht wist te slepen en het daarmee met 6 zetels zou moeten doen, is de grootste tegenvaller onder de jongeren. De partij van onze afscheidnemende minister-president, die vier jaar geleden nog 20 zetels bemachtigde, behaalde zelfs nog minder stemmen dan de Piratenpartij. De SP, die ook in de landelijke peilingen op een zwaar verlies staat, ging bij de scholieren het hardst onderuit. De partij van nieuweling Emile Roemer daalde van 29 zetels, waarmee het in 2006 nog de tweede partij was, naar 12.

In Nijmegen stemmen scholieren opvallend links, geheel in de stijl van 'Havana aan de Waal'. Geert Wilders en Mark Rutte moeten het in de keizerstad afleggen tegen Job Cohen, die 19 procent van de kiezers binnen weet te halen. GroenLinks en D66 volgen de sociaaldemocraten, terwijl ook de SP de VVD en haar rechtsere ex-Kamerlid Wilders achter zich weet te houden. Net zoals in de landelijke resultaten van de Scholierenverkiezing, is de Piratenpartij ook onder Nijmeegse scholieren opvallend groot met 5,4 procent.

Daarnaast is er goed nieuws voor de Wijchense Lot Feijen van Lijst 17. Zij kan komende herfst gewoon aan een studie aan de Radboud Universiteit beginnen, als we de scholieren mogen geloven. Een zetel zit er voor haar niet in, ondanks haar status als lijsttrekker.