Nijmegen stemt PvdA

Rond één uur in de nacht waren ze klaar, de stemmentellers van de Nijmeegse stembureaus. De uitslag in de Keizerstad was echter al snel zonneklaar: de Partij van de Arbeid is de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen in 's Neerlands oudste stad.

De partij onder de leiding van Job Cohen wist net geen kwart van de stemmers aan zich te binden, maar dat bleek meer dan genoeg om de overwinning binnen te halen. GroenLinks werd op gepaste afstand (14,4 procent) tweede, met een hijgende VVD en SP in de nek.

Opvallend is bovendien dat het huidige college van burgemeester en wethouders nog maar op een zeer krappe meerderheid kan rekenen. Met 10,8 procent van de stemmen brengt D66 de roodgroene coalitie op 50,1 procent. Een minieme meerderheid die met name wordt veroorzaakt door het verlies dat GroenLinks lijdt in vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen begin maart.

De Tweede Kamer wil overigens voortaan na de verkiezingen debatteren over haar nieuwe samenstelling. Wij stellen voor dat jullie hieronder alvast een voorschotje nemen.