Gemeenteraad akkoord met reddingsplan NEC

NEC is woensdagavond definitief gered van de ondergang. De gemeenteraad ging akkoord met de zogenaamde Eendrachtdeal, die inhoudt dat de club afziet van de terugkoop van het trainingscomplex. Hiervoor ontvangt NEC 2,5 miljoen euro, waarmee de verhoogde stadionhuur voor de komende jaren aan de gemeente vooruit kan worden betaald.

In een belangrijk amendement wordt bovendien bepaald dat de raad driemaal per jaar op de hoogte van de clubfinanciën moet worden gesteld. GroenLinks-raadslid Pepijn Oomen: 'Dat amendement gaat over politieke zuiverheid. De suggestie dat de deal al definitief was terwijl de raad er nog over moest spreken, kon bij andere partijen zijn gewekt.' Daarnaast heeft de gemeenteraad vastgesteld dat NEC er met de huidige steun en de hulp van externe financiers zelfstandig in moet slagen om de financiële huishouding op orde te krijgen, en dwong zij het college de garantie te geven geen staatssteun aan de club te verlenen. Kort gezegd moeten de afspraken tussen gemeente en club verbeteren en moet de controle groter zijn.

Eerder deze week was eigenlijk al min of meer duidelijk dat er voldoende steun voor het aannemen van de Eendrachtdeal zou bestaan.