'Stadsregio moet gaan voor gezondheid of diversiteit'

De provincie Gelderland keek de afgelopen weken in een glazen bol. Voor iedere regio werden door de provincieambtenaren zogenaamde kansenboeken opgesteld om de koers tot aan 2040 te adviseren, zo ook voor de Stadsregio Arnhem-Nijmegen. Volgens de opstellers van die rapportage (.pdf-alarm), moet de Stadsregio zich ofwel profileren als een 'regio voor de gezonde mens' ofwel als een regio waarin alles behalve de middelmaat heerst.

Deze conclusies worden getrokken uit de reeds aanwezige 'kennisbiotoop' Nijmegen, het aantrekkelijke leefklimaat en de goede samenwerking tussen Arnhem, Nijmegen en de kleine gemeenten binnen de Stadsregio. Door dit te benadrukken en daar duidelijke marketing op te voeren, moet de Stadsregio zich beter gaan onderscheiden van de grijze massa. Om echter ook internationaal op te vallen, moet volgens de provincie ook gekozen worden voor een duidelijk profiel. Gewoon goed is blijkbaar niet voldoende, alles moet speciaal, opvallend en supercoolkeigaafkicken zijn.

De ene optie is gezondheidsprofiel, waarin met name geld wordt gestoken in groene recreatie en in de gezondheidsindustrie. Anderzijds kan gekozen worden voor diversiteit, waarbij een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen natuur en stad, cultuurhistorie en moderne kunst, et cetera. Echt profilerend is die laatste echter niet, vrijwel iedere regio probeert zo divers mogelijk over te komen.