'RU-promotiefilm is seksistisch, racistisch en heteronormatief'

Na de olijke Lipdub die de goede naam van de Radboud Universiteit moest vestigen in het internetlandschap is de Communicatie-afdeling behoorlijk ge-enthousiasmeerd. Men is inmiddels bezig met een reeks filmpjes onder de titel Labrad. In het Erasmusgebouw is men over één aflevering in de reeks ziedend. Liedeke Plate, universitair docente Algemene Cultuurwetenschappen (ACW) en Genderstudies, heeft geen goed woord over voor het promotiemateriaal.

'Natuurlijk begrijp ik dat het met een knipoog is gemaakt, maar dit versterkt enkel het beeld dat al bestaat. Er loopt bijvoorbeeld een blond en blank meisje rond en wanneer zij bij een jongen aankomt die duidelijk geen kaaskop is, slaat hij ineens op hol en ontpoft zijn hoofd. Dat vind ik niet kunnen,' aldus Plate. De cultuurwetenschapper vreest voor het imago van de universiteit: 'Ik weet niet of iedere medewerker geassocieerd wil worden met dergelijke beelden die ronduit seksistisch, racistisch en heteronormatief zijn. Bovendien vind ik dat dit niet past bij het katholieke imago van de universiteit.'

Plate is niet van plan stil te blijven zitten: 'Er zijn al plannen om met de afdeling Cultuurwetenschappen te reageren in de komende papieren Vox'. Wij zijn vooral benieuwd wat jullie ervan vinden, dus brand maar los!