Kritiek op 'Nijmeegse' Nobelprijs

Hij werd nog wel met zoveel gejuich begroet. De eerste Nobelprijswinnaar van de Radboud Universiteit, André Geim. Volgende week staat er een feestje voor hem gepland waarvoor zelfs de studenten zijn uitgenodigd. In de wetenschappelijke wereld barst echter kritiek los op de winnaars.

Geim en zijn collega Konstantin Novoselov kregen de prijs voor hun onderzoek naar grafeen. De Nederlander Walt de Heer, werkzaam aan het Georgia Institute of Technology in Atlanta, is echter van mening dat het Nobelprijscomité slecht beargumenteerd heeft waarom juist Geim en Novoselov de prijs kregen voor hun bijdrage aan het onderzoek naar deze stof. Verschillende wetenschappers deden immers tegelijkertijd onderzoek hiernaar, terwijl de commissie in hun argumentatie schreef dat het tweetal totaal had verrast met hun ontdekking. De Heer heeft daarom een brief geschreven naar het Nobelprijscomité, waarin hij opheldering verzoekt.

Het comité heeft inmiddels al gereageerd op De Heer en verklaart nog altijd te vinden dat de prijs terecht naar Geim en Novoselov is gegaan. Zij zegt gesteund te worden door andere wetenschappers die onderzoek naar grafeen verrichten. Geim zelf reageert koeltjes onder de kritiek. Hij vindt dat De Heer zijn eigen rol in het onderzoek onterecht groter heeft gemaakt dan dat deze is.