GroenLinks wil snel opvolger Tas

Aan het begin van deze week werd de Nijmeegse politiek opgeschud door het plotse vertrek van GroenLinks-wethouder Floris Tas. Zijn opstappen zou te maken hebben met een gebrek aan steun uit eigen fractie in de discussie rond Zwembad-Oost en de bezuinigingen op de Wet maatschappelijke ondersteuning. GroenLinks werkt inmiddels al hard aan de opvolging van Tas: de partij hoopt komende woensdag al een nieuwe wethouder te kunnen presenteren.

GroenLinks-fractievoorzitter Noel Vergunst vertelde woensdagavond aan De Gelderlander dat er volgende week waarschijnlijk al een opvolger klaar staat. 'We denken maandag een keuze te kunnen maken. Die leggen we dinsdag voor aan onze leden; als zij akkoord gaan, dragen we onze kandidaat woensdag al voor aan de gemeenteraad.' Essentieel in het profiel voor de nieuwe wethouder zijn 'politiek-bestuurlijke ervaring, gezag, uitstraling en draagvlak', aldus Vergunst. 'En hij of zij moet per direct beschikbaar zijn. We hebben haast. Er moeten op het stadhuis belangrijke knopen worden doorgehakt, bijvoorbeeld over de Wet maatschappelijke ondersteuning.'

Hoewel Vergunst niets kwijt wilde over de kandidaten, worden in de wandelgangen de namen van de Arnhemse oud-wethouder Barth van Eeten en de Nijmeegse oud-wethouder Jan Wynia genoemd.