FSR Rechtsgeleerdheid spreekt zich tevergeefs uit tegen M-in-2

Het gebrek aan interesse van Rechtenstudenten voor het zwaard dat boven hen hoofd hangt blijkt uit de lauwe opkomst deze middag. Slechts twee leden van de opleidingscommissie sieren de publieke tribune. Zelfs decaan Bovend'Eert lijkt andere prioriteiten te stellen door het eerste kwartier van de Facultaire Gezamenlijke Vergadering (FGV) te missen.

De vergadering is speciaal ingelast om de eerder aangekondigde wijzigingen van het Onderwijs- en Examenreglement (OER) te accorderen. Daarbij lijkt het enige discussiepunt te zijn de invoering van de verplichting om een master in 2 jaar te behalen. Zo niet, dan is het niet mogelijk om de studie in Nijmegen af te ronden. De Onderdeelcommissie (OC) kan zich in beginsel vinden in de M-in-2-regeling, maar ziet vooral praktische bezwaren zoals uitstelgedrag bij scriptieschrijvers en verplichte buitenlandverblijven inclusief rompslomp achteraf. De Facultaire Studentenraad (FSR) verzet zich echter principieel tegen de invoering van de M-in-2, enerzijds omdat de meeste masters niet in één jaar studeerbaar zouden zijn en anderzijds omdat de eigen verantwoordelijkheid van de student voor hen belangrijker is.

Na wat praktische voorbeelden en enige meer academische voorbeelden besluit het Faculteitsbestuur de vergadering richting eindstreep te laten gaan. Ze zegt toe dat bureaucratische rompslomp van buitenlandse universiteiten niet mag leiden tot het wegsturen van studenten en dat het de studeerbaarheid van masters zal herbekijken. Wanneer Bovend'Eert dan concludeert dat de regeling is aangenomen, kijkt de FSR raar op.

Alhoewel er normaal gezien een 60/40-verhouding in het voordeel van het personeel bestaat, is de opkomst bij de OC dusdanig matig dat procentueel de studenten in de meerderheid waren. Daar door een student op gewezen haalt Bovend'Eert ongenadig hard uit: 'In december was geen van de FSR-leden bij een vergadering aanwezig. Nu moet er niet procedureel gedaan worden. Dat soort spelletjes pleegt aan deze faculteit niet gespeeld te worden.'

Dat is de definitieve doodsteek voor het debat. De OC gaat akkoord met de wijzigingen en de FSR sputtert procedureel niet tegen. Vanaf september 2012 heeft de Rechtenfaculteit een B-in-4- en een M-in-2-regeling. En met die laatste is de studentenvertegenwoordiging het niet eens.