Monomania: gelukkige winnaar van Kaf en Koren

Gisteravond was het eindelijk zo ver. De vier finalisten van Kaf en koren kregen een laatste kans om te knallen op het podium van Doornroosje. Dit jaar is Monomania de winnaar van de studentenbandcompetitie. In de voorrondes eindigden ze al met een score van 82% procent. Met Hadrian’s Wall als concurrent was de spanning erg te snijden. De Tilburgse winnaar sleepte een smak geld, een fotoshoot en bandcoaching binnen. Bovendien mogen de vier fanatieke jongens spelen op Festival de-Affaire 2011. De publieksprijs werd gewonnen door The Square Lemons, zij wisten met hun applaus de decibelmeter het hoogst te laten stijgen.

De grote zaal van Doornroosje vulde zich tijdens de avond voornamelijk met linkse studenten en familie van bandleden. Over de fruitige publiekswinnaar van de avond liepen de meningen erg uiteen. De zanger werd geprezen maar de band miste dynamiek. Een minder enthousiaste bezoeker: 'Technisch zit The Square Lemons goed in elkaar maar de muziek is te voorspelbaar.'

De eerste plek werd bemachtigd door de mannen van Monomania. ‘En terecht,’ aldus een van juryleden. ‘Qua volledigheid en performance was Monomania gewoon het beste.’ Het was te merken dat de podiumbeesten vaak optreden en ook de cover van Adele viel in de smaak. Zanger Elmer Postma: ‘We hebben geprobeerd het nummer in een eigen jasje te steken.’ De emorock was strak, catchy en zuiver maar de jury zag in Hadrian’s Wall meer kans om te groeien.

De teleurgestelde drummer van vierde finalist Tusk, de pechvogels door een te laat bandlid en kapotte versterker, wenste Monomania op het einde van de avond nog veel succes.