CvB fel over kritiek op radiostilte in UGV

Een hoop nieuwe gezichten bij de eerste editie van de Universitaire Gezamenlijke Vergadering (UGV) van dit jaar zorgden voor een onwennige sfeer aan het begin van de zitting. Het duurde even voor de kritische vragen boven kwamen borrelen bij de leden van de Ondernemingsraad (OR) en Universitaire Studentenraad (USR) en zij het College van Bestuur (CvB) het vuur aan de schenen konden leggen. Dit gebeurde onder meer in de discussie over het honoursprogramma. De medezeggenschapsraad uitte zich kritisch over het voornemen van het CvB om het percentage deelnemers op te krikken naar 10%. Volgens de heren van het CvB is dit echter geen probleem. Er is genoeg geld voorhanden en het honoursprogramma is in de woorden van Rector Magnificus Kortmann een 'geweldig programma'.

Na de pauze werd de toon feller. Simone Endert van AKKUraatd plaatste de videocolleges die regelmatig worden gegeven binnen de opleiding Psychologie en de faculteit voor Rechtsgeleerdheid op de agenda. Deze zouden het onderwijs niet ten goede komen en een verkeerd signaal afgeven naar nieuwe eerstejaars studenten. OR-lid Nanne Migchels sprak over het recht op een 'levende docent'. Kortmann wuifde de bezwaren met een glimlach weg: 'Iedere student heeft inderdaad recht op een levende docent. Maar je moet roeien met de riemen die je hebt'. Tot de nieuwbouw van de Rechtenfaculteit is voltooid zal het lastig worden de videocolleges te verminderen/vermijden. Wel beloofde de rector te gaan praten met de Rechtenfaculteit over dit onderwerp. Verder boekten de OR en USR kleine successen rond de onderwijsvriendelijkheid van het Linnaeusgebouw ('Het is als docent amper mogelijk koffie te halen in de pauze!') en het vervoer van station naar campus per bus en fiets ('De universiteit is hierover in gesprek met de gemeente').

Geen van deze punten bleef naderhand lang hangen bij de gegadigden. Het ging achteraf maar over één ding: De radiostilte die RU.nl/nieuws opgelegd heeft gekregen rond Roos Vonk. Kortmann reageerde fel op een vraag van asap: 'Ten eerste moet het onderscheid tussen het blad VOX en het nieuwsplatform RU.nl/nieuws duidelijk zijn. De redactie van VOX heeft geen enkele zeggenschap over de site, daar gaat de communicatie-afdeling van de RU over.' De grote baas beargumenteerde dat deze onthouding van onthullingen een normale gang van zaken is. Als een medewerker van een universiteit van een dusdanig vergrijp beschuldigd wordt, zou een onderzoek door een integriteitscommissie een logische volgende stap zijn. In dat geval is het binnenkamers houden van meningen voor alle partijen verstandig. Mart Waterval van asap reageerde door te stellen dat in de statuten van RU.nl/nieuws staat dat het platform een podium moet zijn voor de meningen van studenten en medewerkers van de RU. Het censureren van de column van Joep Bos-Coenraad zou hiermee in strijd zijn. 'Een column kan mensen beschadigen nog voor hun schuld is aangetoond. Laat eerst de commissie uitspraak doen, dan is er ruimte voor meningen,' aldus Kortmann. Roelof de Wijckerslooth, voorzitter van het CvB, sprak Waterval streng toe: 'Als je dit niet begrijpt, heb je nog veel te leren. Soms moeten medewerkers en studenten in bescherming genomen worden.'