[UPDATE] Fietsstal-ongemakjes in het vooruitzicht

Wie nu al problemen ondervindt met het zoeken naar een plaatsje voor zijn fiets bij het station, zal het na 20 oktober helemaal moeilijk hebben. De grote fietsenstalling op de plek van het voormalige TPG-pand naast het station zal dan moeten wijken voor de bouw van het nieuwe Doornroosje. Momenteel worden daar ongeveer 900 fietsen gestald.

De gemeente is druk op zoek naar alternatieven voor het verlies van de fietsenstalling. Verkeerswethouder Henk Beerten vertelt aan de Gelderlander fietsparkeerchaos te kunnen voorkomen, maar spreekt wel over een periode van 'wat ongemakken'. Dat is misschien wat zwak uitgedrukt. Er zijn plannen om de stalling bij de taxistandplaatsen te verbouwen tot nieuwe, dubbellaagse fietsrekken, waardoor de capaciteit verdubbeld wordt. Daarnaast is de gemeente in gesprek met de NS om de fietskelder gratis toegankelijk te maken. Dat klinkt allemaal vrij rooskleurig, ware het niet dat er pas vier of vijf weken na 20 oktober begonnen kan worden met het realiseren van deze plannen. De fietsenstalling bij de taxi's kan bovendien niet worden gebruikt als daar wordt verbouwd.

Als tussenoplossing heeft de gemeente bedacht fietsenstallingen op tijdelijke locaties te plaatsen. Beerten noemt onder andere een leeg terrein achter kantoor Metterswane, een smalle strook aan de Burgemeester Hustinxstraat en het grasveld tegenover de taxistandplaatsen. Ons rest nu de vraag waarom de gemeente niet eerder is begonnen met het zoeken naar een oplossing. Als ze tijdig had geanticipeerd op de bouwplannen van Doornroosje (die in februari van dit jaar al definitief waren), zou de periode van 'wat ongemakken' die we nu in het vooruitzicht hebben, er überhaupt niet hoeven zijn.

Update: De gemeente is maandag begonnen met de aanleg van vervangende fietsenstallingen op de Burgemeester Hustinxstraat en bij het kantoor van de Stadsregio, zo laat De Gelderlander vandaag weten. Er zullen op deze twee locaties 1.300 plekken beschikbaar komen. Begin november start de gemeente met de verbouwing van de overdekte fietsenstalling aan de zuidzijde van het station. Daar komen dan 1.700 plaatsen in plaats van de 900 die er nu zijn.

Update: Onze vrienden van de AFAC hebben vanmorgen 140 fietsen verwijderd op de plek van het voormalige TPG-pand. Volgens een woordvoerster van de fietsendieven waren de eigenaren genoeg gewaarschuwd. Stond je fiets nog in de stalling en had je geen idee dat je hem nooit meer terug zou zien? Download hier het bezwaarschrift.