Zaak Nijmeegse student voor College van Beroep voor Hoger Onderwijs

Aanstaande maandagmiddag vindt bij het College van Beroep voor Hoger Onderwijs in Den Haag een zitting plaats voor de zaak van een Nijmeegse student Recht en Management. Pepijn Eymaal, die voor zijn zaak al geruime tijd actie voerde via Facebook, gaat in beroep tegen het besluit van de Examencommissie om een van zijn tentamens af te keuren.

De RU-student had succesvol deelgenomen aan een tentamen voor derdejaars bedrijfskundestudenten. Volgens de OER zou hij, op basis van de combinatiestudie die hij volgt, eerst zijn Rechtenpropedeuse moeten hebben behaald alvorens aan dit tentamen deel te mogen nemen. Dat was op dat moment niet het geval, maar deelname werd hem niet geweigerd en het tentamenpunt werd in eerste instantie geaccepteerd. Een bezoek aan zijn studieadviseur bracht het officieel onterecht toegekende tentamencijfer aan het licht, waarna de Examencommissie actie ondernam en het tentamen alsnog afkeurde. De vraag is of de regeling uit de OER daadwerkelijk op hem van toepassing is: het betreft een regeling uit de master-OER, terwijl hij als bachelorstudent staat ingeschreven.

Het College van Beroep voor Hoger Onderwijs is de hoogste instantie waarbij studenten in beroep kunnen gaan tegen studiegerelateerde besluiten, waaronder uitspraken van Examencommissies. Dit jaar werden al ruim 180 zaken behandeld. De kosten hiervoor bedragen 41 euro, die de student terugkrijgt bij het winnen van de zaak. Eymaal verwacht het geïnvesteerde geld inderdaad terug te krijgen, hoewel hij daar nog even geduld mee moet hebben. Het College van Beroep geeft binnen zes weken uitsluitsel over de zaak.