We zijn weer terug

Nu de laatste restjes kerstdiner, oliebol en champagne definitief in de prullenbak verdwijnen, wordt het tijd om weer naar college te gaan of een hele dag in de UB door te brengen. De eerste goede voornemens zijn al gesneuveld en menig winterdip steekt de kop op, maar uitslapen is er niet langer bij. Ook ANS-Online pakt de draad weer op en brengt je vanaf vandaag weer dagelijks het Nijmeegse studentennieuws. Hoewel de campus uitgestorven was en bijna de hele wereld twee weken stil leek te staan, gebeurde er toch wel wat in de vakantie. Een korte update om je op de hoogte te brengen.

Het AD meldde dat het kabinet denkt aan afschaffen van de basisbeurs. Niet alleen de basisbeurs in de masterfase, maar de gehele stufi is in gevaar en als het aan Halbe ligt, kunnen studenten zich diep in de schulden steken om de studie zelf te betalen. Een sociaal leenstelsel zou het kabinet zo'n 800 miljoen euro opleveren. Ook gratis reizen is niet langer een zekerheid. Het omzetten van de ov-studentenkaart in een kortingspas zou ook nog eens 200 miljoen euro op kunnen leveren. Je bent een melkkoe, dat je het weet. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat 71 procent van de studenten vreest in financiƫle problemen te komen als deze plannen doorgaan. Ondertussen meldt NOS op 3 dat het voor starters met een studieschuld steeds lastiger wordt om een hypotheek te krijgen.

Aan de technische universiteiten worden studies makkelijker gemaakt om studenten sneller af te laten studeren. De TU Delft vermindert de studielast door het vakkenpakket uit te dunnen en het compenseren van onvoldoendes mogelijk te maken.

Volgens de Commissie Gelijke Behandeling discrimineert de Rijksuniversiteit Groningen. Bij de benoeming van twaalf vrouwen tot hoogleraar werden mannen gediscrimineerd. Omdat de universiteit meer vrouwelijke hoogleraren wilde, werden er speciale leerstoelen gecreƫerd. Vrouwen die al universitair docent waren, kwamen voor de posities in aanmerking, terwijl mannen die gelegenheid niet hadden.

In zijn nieuwjaarsrede kondigde collegevoorzitter Roelof de Wijkerslooth aan per 1 juni 2012 met pensioen te gaan. Wie hem op gaat volgen blijft voorlopig speculeren. Op de laatste dag van 2011 maakt de redactie van De Gelderlander bekend dat rector magnificus Bas Kortmann wat hen betreft 'Oliebol van het jaar' is geworden. Aanleiding voor de eervolle titel was de affaire rond Roos Vonk. Kortmann bepleitte de opkomst van een nieuwe zelfbewuste elite en loste de Vonk-affaire vervolgens in de achterkamertjes op. 'Bij niemand was het afgelopen jaar het gat tussen woord en daad zo groot als bij Kortmann,' aldus De Gelderlander.