Opstelten ontkent

Ivo Opstelten, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, heeft zich uitgesproken over de verschuiving van drugstoeristen van het Zuiden van het land naar Nijmegen na de invoering van de wietpas. Deze is 'beperkt', aldus zijn reactie op kamervragen die PvdA-kamerleden Bouwmeester en Dijsselbloem stelden over dit onderwerp.

Een opmerkelijk waarneming, gezien de observaties die ANS al eerder deed. Coffeeshops geven aan hun omzet te zien stijgen. Bij de PvdA Nijmegen zijn klachten binnengekomen van omwonenden van de wietwinkels. Op hun site benoemen zij voornamelijk overlast van het af- en aanrijden van auto's en de hieruit voortkomende parkeerproblemen. 'Het was al erg en het wordt nu nog erger', zo stellen zij.

Ivo Opstelten deelt deze mening duidelijk niet. Hij geeft aan geen noodzaak te zien in het te hulp schieten van de gemeente, er is immers geen sprake van toegenomen overlast.

Wie er hier gelijk heeft is een lastige vraag. De Nijmeegse politie en gemeente geven aan geen duidelijke signalen van overlast waar te nemen. Maarten Groothuizen, gemeenteraadslid voor D66, heeft eerder vragen gesteld aan het college voor van B&W omtrent de kwestie. Hij stelt echter dat de problemen niet in het nu liggen: 'De verplaatsing van drugstoeristen is inderdaad deels in Nijmegen terecht gekomen. Dit hoeft echter niet voor problemen te zorgen, hooguit wat parkeeroverlast.' Zijn zorgen zijn voor de toekomst, wanneer de wietpas ook in Nijmegen wordt ingevoerd. 'Dan krijg je te maken met werkelijke complicaties, zoals straathandel.'

Hoe dan ook maakt Opstelten zich er in dit geval wel heel makkelijk vanaf door te stellen dat er amper sprake is van verschuiving van wietconsumptie naar Nijmegen. Of er daadwerkelijk grote overlast is valt te betwijfelen.