Popronde 2012: wat mag je niet missen?

Vandaag start rondreizend festival de Popronde haar jaarlijkse rondje en traditiegetrouw is de aftrap in Nijmegen. Op één dag spelen er in het centrum van Nijmegen gratis en voor niets 65 acts - van intieme singer-songwriters tot harde hiphop, via gitaarbandjes die op het punt van doorbreken staan tot scheurende punk. Eerder tourden De Staat, Go Back To The Zoo en Blaudzun al mee met het festival. Grote kans dat er weer een flink aantal acts die vandaag te zien zijn volgend jaar op Lowlands staan, dus wij vissen vast de krenten voor je uit de pap.

12.45 uur - Coppersky in de Refter Dat de Popronde dit jaar voor het eerst aftrapt op de campus van de RU is op zichzelf al noemenswaardig. Verwacht gierende gitaarakkoorden en catchy refreintjes van deze Kings of Leon/Vampire Weekend-crossover.

19.45 uur - opening in Museum het Valkhof Niemand minder dan Eric Corton opent dit jaar het festival. Torre Florim (De Staat) is ook van de partij, maar het feest wordt écht geopend door Leeways. Zeg maar gerust: de AC/DC van de reggae. Feestje gegarandeerd!

21.00 uur - Angela Moyra in De Hemel Je kent haar (en Daniel Versteegh, die later deze avond in De Hemel speelt) al van tv-programma De Beste Singer Songwriter Van Nederland. Wat een charismatische chanteuse, en wat een mooie liedjes.

21.45 uur - Kid Totem in Villa van Schaeck Voor het eerst host Karpe Noktem dit jaar ook een podium, en met een bijzonder eigenwijs programma. Kid Totem maakt de soort eclectische indiepop die nooit gigantisch groot zal worden, maar stiekem prima in het rijtje past van Moss en Alamo Race Track.

22.15 uur - The Crowns in De Opera Heerlijke 3FM-fähige popliedjes (ze zijn niet voor niets Serious Talent) van deze koninklijke Amsterdammers!

23.00 uur - Palio Superspeed Donkey in NDRGRND Zullen we deze jonge heren Artic Jonkies noemen? Hun invloeden zijn overduidelijk, maar zo strak als Palio SuperSpeed Donkey hoorden we het niet vaker in Nederland. Niet voor niets onlangs getekend op giga-label Top Notch, waar ook Gers Pardoel zijn muziek uitbrengt.

23.30 uur - Hamertje Tik in Etalage Derde Wal Experimentele elektronica, maar dan live met een drumstel. Hamertje Tik bewees zich vorig jaar ook al in Cultuurcafé, nu zal hij spelen tussen het werk van fotograaf Nick Helderman.

00.00 uur - afterparty in Wunderbar Vanaf middernacht moet je maar gewoon zorgen dat je op tijd in de Wunderbar bent, want de afterparty belooft non-stop voetjes-van-de-vloer te worden. Aftrap is door Super909, italo-disco meets DJVT meets Hans de Booij. Vervolgens zie je electropunkact Wannabeastar (met strippaal en bijzonder sexy frontdame!) en Kaizoku, dikke dubstep die al eerder het naprogramma van Skrillex verzorgde.