VSNU: Schakelprogramma in gevaar

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) waarschuwt dat het aanbieden van schakelprogramma's in gevaar komt als het maximale collegegeldtarief hiervoor aan banden wordt gelegd.

De Tweede Kamer nam onlangs het voorstel van D66 en SP over om de kosten voor een schakelprogramma te beperken tot anderhalf keer het wettelijk collegegeldtarief. Anderhalf maal het wettelijke tarief is niet kostendekkend voor veel schakelprogramma's, zegt de VSNU. Volgens hun berekeningen moeten de universiteiten nu per student in een schakelprogramma vijfduizend euro bijleggen. Op dit moment doen 4700 studenten een schakelprogramma, wat een tekort van 24 miljoen zou opleveren. De VSNU zwaait nu met haar vingertje, want kwalitatieve schakelprogramma's worden door de maatregel onmogelijk.

Zijn schakelprogramma's van de RU van dan lage kwaliteit? Hier vraagt de universiteit immers het wettelijk collegegeld van 1835 euro voor het volgen van een schakelprogramma. We vroegen woordvoerder Gerritsen om een reactie, maar voorlopig hebben we die nog niet gekregen.