RU negeert tsunami van kritiekpunten op BSA

by lintmachine

Vandaag vergaderde het college van bestuur (CvB) van de Radboud Universiteit met haar medezeggenschap. Punt van discussie was onder meer het bindend studieadvies (BSA). Het bestuur is voornemens om vanaf 2011 eerstejaars studenten die 40 EC of minder halen in het eerste jaar van de universiteit te schoppen. De P-in-2, strategisch omgedoopt naar ‘BSA na het tweede jaar’, wil zij behouden of invoeren waar die nog niet bestaat. Het CvB is bang voor kansloze studenten van andere universiteiten. Voorzitter De Wijkerslooth: ‘Wij zitten niet te wachten op studenten van collega-universiteiten die het daar niet halen en zich hier willen wentelen in “academische vrijheden”. Het is harteloos om deze studenten te laten doormodderen.’ Volgens hem moeten eerstejaars studenten 60 EC halen: ‘Minder dan 60 EC is gewoon niet goed genoeg’. Gelukkig voor de student is de Wijkerslooth bereid over zijn hart te strijken en de grens op 40 EC te stellen.

Het betoog ontketent een storm van protest bij de studentenvertegenwoordiging. Vertegenwoordiger na vertegenwoordiger wijst op allerlei bezwaarlijke punten die met de BSA gemoeid zijn. De Wijkerslooth is onvermurwbaar en de andere aanwezigen lijken de studentenmedezeggenschap weinig serieus te nemen. Regelmatig wordt er honend gelachen aan de kant van de vertegenwoordiging van de universiteitsmedewerkers en aangedragen punten worden stelselmatig genegeerd of ontkend.

Er moet driemaal door verschillende studenten naar de B-in-5-regeling (bachelor in 5, analoog aan de P-in-2) worden gevraagd voordat de Wijkerslooth eindelijk aangeeft dat ‘de kans dat deze bij betreffende faculteiten blijft bestaan nihil is’. Op de kritiek dat studieadviseurs niet overal goed functioneren volgens een inventarisatie van de universitaire studentenraad wordt gereageerd met een rookgordijn. Zo wordt er verwezen naar de studentenenquête waaruit zou blijken dat adviseurs goed adviseren. Men gaat voor het gemak voorbij aan het feit dat het hier om universitaire adviseurs gaat en dat er naar een gemiddelde wordt gekeken. Eventuele slechte studieadviseurs bij specifieke studies zullen dus nooit aan het licht komen. Ook voor de kritiek dat vakken elkaar soms opvolgen waardoor na het niet halen van een eerste tentamen 12 EC niet meer kunnen worden gehaald, is het CvB oost-indisch doof.

Zo wordt bij elk punt van de USR een halfslachtige oplossing aangedragen of het punt gewoon genegeerd. Het blijkt maar eens te meer hoe hoog de studentenmedezeggenschap in het vaandel van de RU staat.