AKKUraatd presenteert verkiezingsprogramma

Foto Jeroen020Van 17 tot en met 27 mei is het weer zo ver: studentenraadverkiezingen. Met opkomstpercentages die zo’n tien procent hoger liggen dan de waterschapsverkiezingen en een stijgende lijn vertonen, lijkt de student de raadsverkiezingen steeds serieuzer te nemen.

Voor de Universitaire Studentenraad, het hoogste medezeggenschapsorgaan boven de facultaire studentenraden en de opleidingscommissies, barst de strijd tussen David en Goliath binnenkort weer los. SIAM neem het op tegen reus AKKUraatd.

Dat AKKUraatd ‘luistert’ naar studenten, en studenten piekfijn op waarde kan schatten blijkt wel uit de enthousiasmerende tekst die men ertoe moet bewegen het verkiezingsprogram te lezen: ‘Het kost je niet meer dan acht minuten’!

Net als iedereen staat AKKUraatd voor ‘goed en stimulerend onderwijs voor alle studenten’. Daarom staat het voor kwalificaties en coaching van docenten, alsmede voor kleinschalig en persoonlijk onderwijs. Opvallend is dat zij ook een participatieplicht bij werkcolleges (in plaats van een aanwezigheidsplicht) voorstaan, zodat je ‘voortaan alleen met gemotiveerde studenten in werkcolleges zit’. Zou AKKUraatd studenten dan eindelijk aan het studeren krijgen?

Of gaat AKKUraatd meer zetels van SIAM afsnoepen door cv-neukerij te propageren? De ‘raatd’ werkt naar eigen zeggen aan ‘het opzetten van een vacaturesite voor studentenbanen en een eigen uitzendbureau, zodat je als student makkelijk een bijbaan kunt vinden’. Ook andere nevenactiviteiten worden blijkbaar toegejuicht: ‘Om het studenten- en verenigingsleven bruisend te houden vindt AKKUraatd dat de universiteit haar waardering moet laten blijken voor actieve studenten, onder andere door hen vrij te stellen van barrières zoals de p-in-2 regeling.' AKKUraatd wil een regeling waarmee examencommissies worden verplicht nevenactiviteiten als commissie- en bestuurswerk mee te wegen in hun beslissingen betreffende het bindend studieadvies (BSA)/P-in-2.

Naast al deze ‘nevenactiviteiten’ moet de student het land uit worden geschopt met de leus ‘internationaliseer!’. Om hem daarop voor te bereiden moet de mogelijkheid bestaan ‘een vak academisch Engels te volgen binnen de Bacheloropleiding’. Om het zorgvuldig opgebouwde geile cv te verzilveren zouden studenten tijdens hun studie 'serieus bezig moeten zijn' met loopbaanoriëntatie en hun toekomst.

Na al dit gebral kennen we de oude aktivistische streken van AKKU toch nog terug in een milieu praatje. De geitenwollensokkendragers willen ‘hoge duurzaamheidseisen voor de inkoop van producten en diensten en innovatie op het gebied van energiebesparing. (..) Bijvoorbeeld met een CO2-neutrale computerzaal zoals aan de UvA.’ Staan er volgend jaar zonnepanelen en windmolens op de Radboud Universiteit die wel significant energie opwekken?