Opkomstpercentage laagste in jaren

De oproep van ons en van onze conculega's om toch vooral te gaan stemmen bij de studentenverkiezingen lijkt weinig vruchten af te werpen. Na een week is het opkomstpercentage met zo'n 12 procent het laagste sinds 2006.

Het mooie weer zal er vast voor iets tussen zitten, maar Pepijn Oomen, ambtelijk secretaris van het Universitair Stembureau, kent een logischere verklaring: 'Wat zich wreekt is dat voor veel Facultaire Studentenraden geen verkiezingen zijn gehouden. Bij de Facultaire Unie, en de faculteiten Letteren en Managementwetenschappen zijn er net zoveel kandidaten als er zetels zijn. Bij Sociale Wetenschappen zijn er zelfs minder kandidaten dan zetels.' De geschiedenis leert immers dat wanneer veel faculteiten geen 'lokale' verkiezingen organiseren, de opkomst achterblijft op andere jaren. Vorig jaar waren er alleen aan de Rechtenfaculteit evenveel zetels als kandidaten en werd de hoogste opkomst in tijden behaald.

Volgende week ontvangen alle studenten nog een oproep van de rector om hun stem niet verloren te laten gaan. Het zal waarschijnlijk niet helpen om het record van vorig jaar - iets meer dan 30 procent - te evenaren. Oomen: 'Statistisch gezien is het niet waarschijnlijk dat we zo'n goede opkomst behalen als vorig jaar, maar het water is gemiddeld 1 meter diep zei de statisticus en hij verdronk.'