Medische studenten aan de RU studeren het meest

Uit een rapport van de Algemene Studentenenquête (ASE) blijkt dat in 2011 studenten van de RU gemiddeld 33,2 uur per week hebben besteed aan hun studie. Vergeleken met het voorafgaande jaar is dit een lichte stijging (32,5 uur). Studenten van de Faculteit der de Medische Wetenschappen (FMW) en de Faculteit der Natuurwetenschappen Wiskunde en Informatica (FNWI) hebben net als vorig jaar aangegeven dat zij meer studeren dan de andere faculteiten. De geneeskundestudent besteedt met een gemiddelde van 38,3 uur per week de meeste tijd aan zijn studie. FNWI-studenten stoeien maar liefst 36,1 uur per week met ingewikkelde formules. Studenten van de Faculteit der Managementwetenschappen studeren met een gemiddelde van 28,9 uur per week het minst.

Waarom de geneeskunde- en bètastudenten aangeven meer te studeren dan menig ploeteraar is onduidelijk. Moeten zij meer studeren omdat de studielast daadwerkelijk hoger ligt? Gezien de gemiddelde subjectieve weeklast lijkt dit er wel op. Geneeskundestudenten in hun bachelor hebben aangegeven per week 35,3 uur studielast te ervaren. Volgens bachelorstudenten van de FNWI ligt de gemiddelde weeklast echter nog hoger. Zij ervaren maar liefst een studielast van 37,2 uur per week. De ervaren weeklast van masterstudenten van beide faculteiten ligt echter nog hoger.

De ASE wordt ieder jaar afgenomen onder studenten die zich voor het daarop volgend jaar opnieuw hebben in geschreven aan de RU. In totaal hebben 3.904 studenten de enquête ingevuld. Dit is net geen derde van de benaderde populatie.