Eredoctoraat voor Merkel

Gisteravond heeft Angela Merkel in de Stevenskerk haar groots aangekondigde eredoctoraat in ontvangst genomen. Zij kreeg de titel in het kader van het 18e lustrum van de Radboud Universiteit. Reden voor haar benoeming was, zo pleitte Rector Magnificus Bas Kortmann in zijn toespraak, haar inzet in de internationale betrekkingen en haar bijdrage aan een verenigd Europa. Bovendien benadrukte hij dat dit eredoctoraat een eerbetoon is aan Duitsland, dat sinds 1949 een aanmerkelijke rol in Europa vervult en een belangrijk buurland is voor Nederland. Over het feit dat zij een groot publiek trok werd niet gesproken.

Merkel zelf gaf aan zich zowel persoonlijk als namens de Bondsrepubliek Duitsland vereerd te voelen en feliciteerde de universiteit met haar 90-jarig bestaan. De Duitse bondskanselier werd overigens niet door iedereen hartelijk ontvangen. Bij aankomst voor de kerk werd zij verwelkomd door een groepje actievoerders die haar een 'schandedoctoraat' wilden aanbieden, vanwege de stromende regen viel dat plan in het water. De actiegroep 'Merkel Oprutte' is tegen het beleid dat Merkel en Rutte in Europa voeren.

Na afloop van de ceremonie heeft Merkel nog een hapje gegeten met minister-president Mark Rutte - door Merkel liefkozend 'lieber Mark' genoemd - en de Nijmeegse burgemeester Bruls. Vanmiddag worden er nog drie eredoctoraten uitgedeeld, onder andere Robbert Dijkgraaf mag dan zijn oorkonde komen ophalen.