Studielening voor dertigplusser?

Mocht je er voor je dertigste nog niet in geslaagd zijn een studie af te ronden, dan kun je in de toekomst wellicht opnieuw de collegebanken in duiken én gebruikmaken van het sociaal leenstelsel. D66-kamerlid Paul van Meenen heeft een voorstel ingediend, hij wil dat minister Bussemaker gaat kijken naar de mogelijkheden om het leenstelsel ook voor deze dertigers beschikbaar te stellen.

Op dit moment kunnen 'oude' studenten niet lenen - ook niet zodra de basisbeurs wordt afgeschaft. Vanaf je dertigste verjaardag moet je je geld ergens anders vandaan zien te halen. VVD en PvdA steunen het voorstel van Van Meenen, waardoor er een meerderheid in de Tweede Kamer voor is. Volgens Van Meenen is dit belangrijk omdat dertigplussers zich moeten kunnen omscholen wanneer hun baan onzeker wordt, of wanneer ze op latere leeftijd willen gaan studeren. Door het gebrek aan een goedkope lening is dit voor velen nu niet aantrekkelijk.

Waarschijnlijk kunnen de dertigers vanaf 2017 wel collegekrediet aanvragen, maar dat dekt nauwelijks de studiekosten. Zoals het er nu uitziet laat Bussemaker de dertigers echter links liggen, aangezien de uitvoering van het plan flink in de cijfers zal lopen.