Vanuit het ANS-kantoor (week 7)

Iedere vrijdag becommentarieert een redactielid zijn of haar week in ‘Vanuit het ANS-kantoor’.

Deze week is de strijd om de kiezer definitief van start gegaan. Alhoewel in Nijmegen al weken onmogelijk is om de flyerende en canvassende politici en partijleden te ontlopen, waren het deze week opvallend genoeg de Haagse ministers en fractievoorzitters die het spel openden. Maandag waren zij het die op primetime de kans aangrepen om de landelijke en buitenlandse politiek te bespreken in een debat over de gemeenteraadsverkiezingen en de laatste dagen zijn zij het die ieder zichzelf respecterend nieuwsmedium – inderdaad, daar vallen wij niet onder – bezighouden met hun gekwakkel.

Toekomstige gemeenteraadsleden of vertegenwoordigers die na 3 maart hun verblijf in stads- en dorpscentra graag willen verlengen, maken sprongen als een kat in het nauw om maar media-aandacht te krijgen. Toen de landelijke media het belachelijk slechte quasicarnavalsnummer van de Kampense afdeling van de Partij van de Arbeid oppikten, bleek het slechts een zuinige proloog te zijn van het bizarre nieuwemediagebruik van lokale partijen. Zonder enige afstemming op elkander of duidelijke partijlijnen zijn fractiemedewerkers van middelbare leeftijd in het diepe dat internet heet, gegooid met de mededeling: ‘Doe maar iets. Iets leuks.’

Gevolg zijn socialemediadrama’s die elkaar in rap tempo lijken op te volgen. Na de PvdA kwam de grootste confessionele partij in Wijchen met ‘Geef stem aan het CDA’. Eergisteren gaf de VVD het meest bizarre filmpje tot nu toe uit. Voormalig JOVD-bestuurder en Albertus Magnus-lid Sabine Koebrugge loopt al rappend door Grunn om haar liberale kandidatuur voor de gemeenteraad te onderstrepen. Vandaag vond GroenLinkser Lies Roest uit Rotterdam het nodig ook iets van zich te laten horen, correctie: van zich te laten zien.

In Nijmegen lijkt het stil te blijven, al is de Socialistische Partij zo blij met haar optreden in Knotsenburg dat ze het ook maar op YouTube gooide. Het is zeer opmerkelijk dat juist in deze verkiezingsstrijd, terwijl de nadruk zo zwaar op het belang van de lokale politiek zou moeten liggen, politici zich prostitueren aan een ieder die het maar wil horen of zien. Naast dat ze zichzelf totaal belachelijk en ongeloofwaardig maken wanneer zij in de komende vier jaren een inhoudelijk punt willen maken, is het ook nog maar de vraag of zulke amateuristische blunders meer stemmen zullen opleveren.

Henk Strikkers