Mijmelarij

Liefde heeft veel te maken met het lichaam – vooral in de liefde van mannen voor vrouwen. Vrouwen vallen in mindere mate dan mannen op uiterlijk, maar vooral op sociaal-economische status, zo beweren de evolutiepsychologen.

De liefde van mannen voor het vrouwenlichaam en –gezicht is begrijpelijk. Een mooi vrouwengezicht of -lichaam kan fascineren; persoonlijk zie ik zelfs liever afbeeldingen van aantrekkelijke vrouwen dan mannen. Tegelijkertijd is deze nadruk op het lichaam pijnlijk: in de liefde komen mijn diepste gevoelens, mijn kunnen en gedachten op de tweede plaats en zijn van significant minder belang dan de initiële aantrekkingskracht van het lichaam. Dat geldt voor vrijwel elke vrouw.

Een ex-vriendje vertelde mij eens een volgens hem opmerkelijke anekdote. Een vriend van hem had hem verteld dat hij evenveel waarde aan de intelligentie van een potentiële vriendin hechtte als aan haar uiterlijk.

Je meent het! No shit! Dadelijk vertel je me ook nog dat hij haar niet eens zou dumpen als ze vijf kilo zou aankomen! Ik was zozeer van mij à propos gebracht dat ik er geen bijdehante opmerking over gemaakt heb. Eerder floepte hij er tijdens een gesprek over eerder relaties al eens uit dat hij ‘toch alleen maar op uiterlijk viel’, waar hij toen gehaast een nauwelijks overtuigend ‘grapje’ aan toevoegde toen hij mijn beteuterde gezicht zag.

Natuurlijk is intellect en karakter wel van belang in een relatie, maar die waarde wordt pas toegekend als eerst het lichaam geaccepteerd is; hoog intellect of een lief karakter draagt pas bij aan de liefde als het lichaam al in enige mate bewonderd wordt.

En dan fluitende bouwvakkers en dergelijke: op zich geen probleem, want het is in ieder geval tot een bepaalde mate positieve bevestiging, of in ieder geval geen afwijzing. Maar het doet wel het besef rijzen dat ik de bezitter van een lichaam ben en dat dat lichaam voortdurend kritisch bekeken wordt. Nooit onopgemerkt, dagdromend naar de supermarkt lopen – voortdurend beoordeeld worden.

Doe mij maar af en toe een onzichtbaarheidsmantel a la Harry Potter.