Goedkope studiealternatieven over de grens (1)

Nu onze protestervaring op het Malieveld er op zit en Halbe Zijlstra onbeweeglijk blijft in zijn bezuinigingsplannen voor het onderwijs, lijkt het doemscenario van onbetaalbare studies steeds meer werkelijkheid te worden. Eerder berichtten we al dat Vlaanderen en Duitsland rekening mogen houden met een invasie van Nederlandse studenten, maar ook elders in Europa is studeren wellicht aantrekkelijker. Zo kun je in Griekenland gratis je bachelor behalen en zijn woonruimte en levensmiddelen doorgaans aanzienlijk goedkoper in de voormalige Oostbloklanden. Wat kost colleges volgen in het buitenland en waar is het leven als student het goedkoopst? Terwijl in Nederland de discussies en overwegingen nog even voortduren, kijkt ANS deze dagen over de grens naar goedkope studiealternatieven om je toevlucht tot te nemen. Vandaag kijken we naar de mogelijkheden om in Oost-Europa te studeren.

Misschien rijst bij Oost-Europa in eerste plaats het beeld van treurige steden in voormalig Sovjet-verval. Echter, naast een interessante historie en natuurlijk ook prachtsteden als Praag en Wenen, kent dit deel van Europa meer dat het de overweging waard maakt hier te gaan studeren. Voor vrijwel de gehele regio geldt dat de kosten van levensonderhoud aanmerkelijk lager zijn dan in Nederland. Gemiddeld ligt dit rond de vierhonderd euro per maand, hoewel Roemenië een uitschieter is met een bedrag van zevenhonderd euro.

Wat betreft het collegegeld zijn de verschillen tussen de landen groter. In Bulgarije betaal je circa 3300 euro per jaar, terwijl de kosten van levensonderhoud in Roemenië gecompenseerd worden met het collegegeld dat slechts driehonderdvijftig euro per jaar bedraagt. In Slowakije betaal je vijfhonderd euro voor een jaar studeren. De financieel meest gunstige opties zijn wellicht Slovenië en Tsjechie: naast lage kosten voor levensonderhoud betaal je hier precies nul euro collegegeld. Schrijf je echter niet té enthousiast meteen in aan een van de universiteiten in Oost-Europa, want niet elke studie wordt overal in het Engels aangeboden. Op de website van Nuffic, de organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs, vind je meer nuttige informatie over studeren in onder meer deze regio.

Wil je weten welke goedkope alternatieven er in het Noorden van Europa bestaan? Lees dan morgen het tweede deel van dit vierluik over studeren in deze regio.