Bubbels tegen de kater

Verwacht jij vanavond helemaal katjelam te zijn, maar wil je morgen nog iets aan je dag hebben? Dan moet je de biertjes afwisselen met af en toe een glaasje Sprite, zo stellen Chinese onderzoekers. Zij hebben van 57 dranken getest of deze de negatieve effecten van alcohol - lees: een kater - beperken of juist verergeren.

De theorie achter het onderzoek is gebaseerd op de verwerking van alcohol in je lichaam: wanneer je alcohol (ethanol) binnenkrijgt, wordt dit door het stofje alcoholdehydrogenase (ADH) omgezet in ethanal, de giftige stof die jou die braakneigingen en hoofdpijn bezorgt. Vervolgens verwerkt aldehydedehydrogenase (ALDH) de ethanal weer tot het volledig onschadelijke acetaat. Sprite is aardig voor je hoofd, omdat de koolzuurhoudende drank het effect van ALDH versterkt en het gif dus sneller uit je lichaam haalt.

Andere dorstlessers bleken juist het effect van ADH te versterken en de werking van ALDH te vertragen, oftewel zij verergeren de kater. Om deze reden is het volgens de Chinese onderzoekers geen goed plan om kruidenthee te bestellen in de kroeg, maar dit hebben wij gelukkig ook nog nooit zien gebeuren.