De Graadmeter: All-you-can-eatrestaurants

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: all-you-can-eatrestaurants

 

Wat: Pannenkoekenboot Waar: opstapplaats aan de Waalkade, tegenover Holland Casino Gerechten: armzalig aanbod met onverwacht beleg Prijs: 15 euro Score: 3/5

We vertrekken stroomopwaarts richting de Ooij en zullen na 4 kilometer rechtsomkeert maken’, roept de kapitein van de sfeervolle schuit om. De oude houten vloer kraakt onder de voeten, het interieur oogt als de knusse woonkamer van grootmoeder. Terwijl het schip in het Waalwater dobbert, trekt het Nijmeegse landschap vol lichtjes voorbij. Het varende restaurant staat garant voor een gezellige ambiance, helaas blijven de beste pannenkoekenbakkers aan wal. Door een luik worden slechts drie soorten aangeboden: naturel, appel en spek - allemaal lauw. De twijfelachtige garnering doet de wenkbrauwen fronsen: naast het gebruikelijke zoete beleg liggen koude eieren, rauwe champignons en kleffe salami in grote stalen bakken. Een uur blijkt dik voldoende om je het schompes te eten aan het oer-Hollandse gerecht. Voor wie eerder vol zit, biedt de ballenbak in het vooronder uitkomst.

Wat: Ararat Waar: Sint Annastraat 58 Gerechten: een gevarieerd Armeens viergangenmenu Prijs: 19,50 euro voor 2,5 uur Score: 4,5/5

Sjofel, dat woord sluit perfect aan bij de uitstraling van Ararat. Van buitenaf oogt het naar eigen zeggen enige Armeense restaurant in Nederland als een louche coffeeshop. Bij binnenkomst wordt de eerste indruk niet ontkracht: de flikkerende kerstverlichting, die medio januari nog altijd hangt, veroorzaakt bijkans epilepsieaanvallen. Smakeloze schilderijen en kitscherige sculpturen ontsieren de muren. Van decoratie hebben ze geen geitenkaas gegeten, van de Armeense keuken des te meer. De keuze is aan de kok, in vier gangen verschijnen ongekende hoeveelheden aan culinaire verrassingen op tafel. Na soep, brood en een koude schotel pakt de goedlachse Armeense ober er vrolijk een krukje bij. ‘Nee, ik ga hier niet op zitten, de tafel is te klein voor al het eten.’ Potjes gestoofd lamsvlees, gigantische kebabspiesen en gekruide kippenpootjes passeren de revue. Na drie heerlijke toetjes ga je met een goed gevoel naar huis.

Wat: China Delight Waar: Hertogstraat 31-35 Gerechten: nummer 1 tot oneindig, talloze variaties met eenzelfde smaak Prijs: 13,90 euro voor 2,5 uur Score: 2,5/5

Vanuit een quasipittoresk vijvertje staart een tiental vetgemeste karpers glazig omhoog het restaurant in. China Delight is een standaard-Chinees. Op de achtergrond klinkt zweverige muzak, of is het een polyfone ringtone op repeat? Als voorgerecht wordt een dun soepje - dat naar zeewater smaakt - opgediend. Vervolgens kan het echte vreetfestijn beginnen: er staat een lopend buffet uitgestald met een scala aan schotels. Naast de rijst, foeyonghai en andere Aziatische clichés kun je je tegoed doen aan verschillende vers bereide wok- en bakplaatgerechten. Aan de wokbar voltrekt zich een waar culinair schouwspel, helaas is de dienstdoende Chinees onverstaanbaar. Welke saus hij uiteindelijk kiest, blijft dan ook een raadsel. Na vier borden is zelfs de fanatiekste sinofiel de typische Chineessmaak wel beu. China Delight staat garant voor een viezig volle buik.

Tekst: Ceciele Luijnenburg & Timo Pisart Foto's: Timo Pisart Illustraties: Joost Dekkers

Klik hier voor alle artikelen van de ANS februari 2010.