De graadmeter: Stoppen met roken

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: Stoppen met roken.

Tekst: Valerie Rutjes en Adrianne Tuk Illustraties (blad): Joost Dekkers

Wat: nicotinekauwgum (Nicotinell Coolmint) Waar: iedere drogist Prijs: 12,95 euro per 48 stuks van 2 mg Duur: drie maanden

Score: 1,5/5

Nicotinekauwgom wordt soms verguisd, dan weer bejubeld. Voor onze proefpersoon bleek het effectief. Na twee weken was ze niet alleen de kauwgom, maar ook het roken beu. De roker die het advies van de bijsluiter volgt gebruikt de kauwgom drie maanden intensief en bouwt het vervolgens af. Deze stopmethode vraagt wilskracht en doorzettingsvermogen gezien de ronduit smerige smaak. Het vleugje mint maakt na drie keer kauwen al plaats voor een rare tinteling achter op de tong, waarbij ook de keel niet bepaald aangenaam aanvoelt. Dit wordt veroorzaakt door de nicotine die vrijkomt bij het kauwen. Voordeel is dat de verkregen nicotineboost van dergelijke mate is dat de behoefte aan een sigaret op slag verdwijnt. Kauw echter niet meer dan vijftien keer om een overdosis te voorkomen.

Wat: softlasertherapie Waar: Prostop te Groesbeek Prijs: maximaal 30 euro bij de meeste zorgverzekeraars Duur: twee sessies van 20 minuten

Score: 3,5/5

Het klinkt als sciencefiction: richt een laser op de juiste plek van het lichaam en je wordt een compleet ander mens. Met softlasertherapie is dit realiteit geworden. Volgens het principe van acupunctuur zorgt een laser voor de aanmaak van endorfine in het lichaam, waardoor de behoefte aan sigaretten vermindert. Achteroverleunend in een luie stoel en met een zwarte bril op de neus onderging onze tweede proefpersoon de behandeling. Voorhoofd, oren, handen en het gebied rond de neus werden geheel pijnloos bestraald met de laser. Hoewel de werkzaamheid van deze hightech stopmethode door onder andere antirookorganisatie Stivoro niet wordt erkend, is de proefpersoon al ruim anderhalve maand nicotinevrij. Als je bang bent voor een slecht humeur omdat je je Marlborootje mist, is deze methode zeker het proberen waard. Onze proefpersoon zegt vrolijker te zijn dan ooit tevoren.

Wat: Stoppen met roken - Allen Carr Waar: iedere boekenwinkel Prijs: 14,95 euro Duur: 170 bladzijden

Score: 4/5

Volgens de omslag heeft Stoppen met roken van Allen Carr wereldwijd miljoenen rokers van de nicotine af geholpen. Het boek werkt als begeleiding bij cold turkey stoppen, een methode die niet iedereen even gemakkelijk afgaat. In nog geen tweehonderd pagina’s probeert Carr zijn lezers de rookverslaving te ontnemen. Hoe? Door ze te laten inzien dat roken echt smerig is. Tijdens het lezen van het boek moet de stopper lekker door blijven paffen, met als resultaat dat hij bij de laatste bladzijden niets liever wil dan die vieze sigaretten door de wc spoelen. Het hoofdstuk ‘De voordelen van het roken’ bestaat slechts uit één lege pagina. De proefpersoon zegt geen last te hebben van afkickverschijnselen. De momenten dat hij de drang voelt een sigaret te nuttigen nemen sterk af. Hij is overtuigd: roken is vies.

Klik hier voor alle artikelen van de ANS uit februari 2011.