De graadmeter: katerremedies

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: katerremedies.

Tekst: Pieter Hengst
Foto's:
Redactie
Illustraties (blad):
Joost Dekkers

Wat: Bloody Mary
Smaak: koude tomatensoep met pit
Substantie: dikke prut
Prijs per kater: circa 4 euro

Score: 3,5/5

Het drinken van een Bloody Mary is een bij drankorgels bekende methode om je knallende kater om te toveren tot een aaibaar poesje. Het drankje bestaat voor driekwart uit tomatensap en een kwart wodka. Al naargelang de zwaarte van de kater kan de verhouding worden aangepast in het voordeel van de wodka. Verder worden worcestersaus en tabasco toegevoegd, alsmede een snufje peper. De katerremedie werpt zijn vruchten af. De proefpersoon is na een paar flinke slokken aardig aangeschoten en aldus wordt de kater verantwoord verdoofd. Met de tabasco moet overigens voorzichtig worden omgesprongen. Bij de eerste slokken spuwt het proefkonijn bijkans vuur. Toch is het bloederige brouwsel geen slechte kater-killer, met de Bloody Mary achter de kiezen is de tester een tevreden mens. Het recept wordt meteen genoteerd voor op de koelkast.

Wat: KG-2 antikaterpillen
Smaak: hard plastic
Substantie: gigantische capsules
Prijs per kater: 12,50 euro voor 20 pillen

Score: 1,5/5

Voor mensen die van een biertje teveel houden en snel naar de pillen grijpen, is er de anti-katerpil. De verpakking wordt gesierd door dubieuze teksten als ‘Fabrikant X is tegen rijden onder invloed’ en de communistische hamer en sikkel. De medicatie bevordert volgens de verpakking de afbraak van alcohol in het bloed. Vier tot zes enorme pillen moeten dan ook voor het slapengaan worden ingenomen. Het heeft bij de proefpersoon een flinke duizeligheid tot gevolg, wat niet ideaal is als de slaap gevat moet worden. De wonderpillen blijken verder echter weinig toe te voegen, de alcoholiste wordt wakker met een gemene kater. De katerpil geeft een extra dimensie aan de dronkenschap, maar bij het voorkomen van een knallende hoofdpijn kan je beter je heil ergens anders zoeken.

Wat: gekookte asperges uit een potje
Smaak: lekker sappig
Substantie: slappe slikzooi
Prijs per kater: 1,50 euro

Score: 4/5

Zachte asperges zijn niet de meest voor de hand liggende keuze als je wakker wordt met een kater van cataclysmische proporties. Hoewel ze geen direct effect sorteren, bleek de langwerpige delicatesse vooral op de middellange termijn bijzonder effectief. De proefpersoon is binnen twee uur volledig katervrij. Minder plezierig is de typische lucht van de urine na consumptie van asperges, maar de reinigende werking op het lichaam lijkt evident. Over het wegwerken van de slappe stengels is de katertester ook louter positief. ‘Normaal krijg ik in de ochtend nooit iets hartigs weg, maar dit slikt gemakkelijk door. De smaak blijft alleen erg lang hangen.’ Het moge duidelijk zijn, de asperges slaan geen flater in het gevecht met de kater.

Wat: Koffiebonen uit een voordeelzak
Smaak: Heel sterke koffie
Substantie: Harde, kruimelige bonen
Prijs per kater: 1,50 euro

Score: 1/5

Maar weinig mensen zullen instinctief grijpen naar een koffieboon, als ze worden geteisterd door een stevige kater. Dat komt wellicht omdat de koffieboon als katerremedie ronduit waardeloos is. Geen enkel positief effect werd bij deze katerkiller genoteerd. De proefpersoon had vooral geen goed woord over voor de inname van de koffiebonen. 'Het is erg lastig kauwen omdat ze meteen verkruimelen, en de restanten blijven plakken aan je tanden.' Daarnaast helpt het de waardering natuurlijk niet dat de remedie geen enkel effect lijkt te sorteren als het om katerbestrijding gaat. Het enige positieve aan de koffiebonen is de lage hoeveelheid calorieën; een heel pak van 500 gram koffiebonen bevat slechts 5 kilocalorieën. Niemand zal echter vrijwillig 500 gram koffiebonen gaan kauwen als het geen enkel effect sorteert. Behalve onze proefpersoon dan.

Wat: Sterk gezouten eten
Smaak: Nogal zout
Substantie: Stroperig
Prijs per kater: 4,88 euro per potje

Score: 3/5

Om een kater voor te zijn nuttigde onze proefpersoon voordat ze ging drinken verschillende zoute gerechten, variërend van Marmite tot frietjes met extra zout. Hoewel de Marmite niet bepaald in de smaak viel, werkte de katerremedie wel. Aan het eten van buitensporig zoute maaltijden kleven echter wel enige nadelen. Zo wordt de Marmite niet bepaald gemakkelijk naar binnen gewerkt: 'Bij het openen van de pot trokken mijn kaken al samen. Megagoor!' Het moge verder duidelijk zijn dat zout eten calorietechnisch niet zo voordelig is als de koffiebonen. Dat de katerremedie uiteindelijk slaagt ligt wellicht ook aan de enorme hoeveelheden water die de dorstige proefpersoon na het zoute eten naar binnen werkte.

Klik hier voor alle artikelen van de ANS uit mei 2011.