De graadmeter: geïmproviseerde barbecues

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: geïmproviseerde barbecues

Tekst: Yolanda de Haan en Mickey Steijaert Foto's: Ceriel Gerrits en Joeri Pisart Illustraties (blad): Joost Dekkers

Wat: worsten op een winkelwagen Gaar in: twintig minuten Veiligheid: niet te garanderen

Wie gebruik maakt van deze methode slaat twee vliegen in een klap. Bij het inslaan van de boodschappen kun je voor 50 cent meteen een gelegenheidsgrill scoren. Dat maakt de winkelwagen een prima optie voor carnivoren met weinig geld. De enige vereisten zijn een ovenplaat om kolen op te leggen en vuurvast materiaal om deze aan de kar te bevestigen. De constructie van de Aldimobiel staat niet toe dat de plaat direct onder het vlees kan worden gehangen, waardoor de afstand tussen kolen en vlees groot is. Het duurt dan ook even voordat er smaakvolle spareribs op je bord liggen. Daarnaast geeft de open bouw van het wagentje de wind vrij spel, zodat stukken afgefikt houtskool in het rond dwarrelen. Blijf voor brandschone kleren dus op gepaste afstand.

Wat: plee saté Gaar in: vijf minuten Veiligheid: wc staat op springen

Hoewel je haast van de pot gerukt moet zijn om een toilet te gebruiken voor je vleesfestijn, is het een mogelijkheid om je worsten bruin te bakken. Voor een grill à la Marcel Duchamp hoef je slechts het ovenrooster uit je studentenhuis te jatten. De vorm van de pot is ideaal om kolen in te storten, het aansteken gaat gemakkelijk en je steak is al binnen enkele minuten goed doorbakken. Er is zelfs oplettendheid geboden om te voorkomen dat je vlees aanbrandt. Helaas kan het materiaal van de pot de enorme hitte niet aan, wat deze methode levensgevaarlijk maakt. Om het vlees te keren moet de grillgrootmeester zich een weg banen door rondvliegende stukken porselein. Na een kwartier onheilspellend gekraak is een emmer water het enige redmiddel tegen een ploffende poepdoos.

Wat: draaien en braaien Gaar in: 10 minuten Veiligheid: kun je je vingers niet aan branden

In de zomer hangen velen hun wasjes buiten aan de lijn. Dit maakt de droger tot een nutteloos apparaat. Wil je hem toch een functie geven, sloop dan de trommel uit het bulkwerk om deze een tweede leven als provisorische barbecue te geven. Zet je nieuwbakken vuurkorf goed vast tussen wat stenen zodat hij er niet al rollend met je speklapjes vandoor gaat. Zo heb je een prima barbecue waarin de kolen in een mum van tijd rood gloeien en waarop het vlees na ongeveer tien minuten in staat van perfectie verkeert. Dat het braadoppervlak ruimte biedt voor hoogstens drie stukken vlees, maakt niet uit. Het grillen gaat immers snel genoeg waardoor je nog steeds in hoog tempo shaslicks op de borden van je gasten kunt scheppen.

Klik hier voor alle artikelen van de ANS uit de Introductie 2011