Graadmeter: bierkoelers

In het studentenleven zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter gaat ANS elke maand op onderzoek uit om moeilijke beslissingen makkelijk te maken. Deze keer: Bierkoelers.

Tekst: Ronald Peeters en Rutger Verhoeven Foto’s: Anders Hoendervanger

Dit artikel verscheen eerder in de juni-ANS

 

bier waalHoe: Waalmethode Temperatuur: vislekker Kosten: retourtje Waalstrand Drankgenot: te weinig Cijfer: 3/5 Bij een heerlijk dagje Waalstrand hoort uiteraard een ijskoud biertje. Moeder Natuur kan hier een helpende hand bieden. Het water van de Waal blijft in de zomer koud en kan naast de verhitte strandgasten ook bier verkoelen. Een stevig touw aan het lipje van je blik voorkomt dat deze in Rotterdam eindigt. Het testpanel gebruikte bij gebrek aan draad een verjaardagsslinger. Deze bleek helaas niet bestand tegen de verwoestende kracht van het water, sindsdien is het bier spoorloos. Bij een tweede poging lukte het wel om de sixpack binnen te hengelen en van redelijk koude pils te genieten. Een klein nadeel is dat je bier heeft gedobberd in Duitse pis die een paar kilometer eerder is geloosd.

bier sokHoe: in een natte sok Temperatuur: Schultenbräu lauw Kosten: zes paar voor 3 euro bij de Primark Drankgenot: onaangenaam Cijfer: 2/5 Voordat je een oude sok gebruikt om je af te trekken, kan hij dienen om bier te koelen. Het idee is heel simpel: maak de sok nat, stop je blikje bier erin en hang hem in de wind. De buren denken wellicht dat je eindelijk de was hebt gedaan, maar jij bent studentikozer bezig. IJskoud zuipen blijkt er helaas niet in te zitten. Door de koele lucht is de sok sneller droog dan het bier koud wordt. De temperatuur van het pils zal ongetwijfeld een aantal graden zijn gedaald, maar het is nog steeds niet te drinken. De lucht die normaal van je zweetvoeten zou afkomen, smelt nu samen met de aroma van het bier. Sokken zijn er om je voeten warm te houden, blijkbaar zijn ze onbruikbaar om te koelen.

bier in schaalHoe: zoutoplossing Temperatuur: tegen 0 Kosten: nog geen euro Drankgenot: enorm Cijfer: 5/5 Wie denkt dat wetenschap en zuipen niet goed samengaan, slaat de plank mis. Je hebt geen laboratorium nodig om je bier op een chemische manier koud te krijgen. Alle benodigdheden bevinden zich gewoon in je keuken. Pleur ijs en water in een bak en kieper er een half pak zout bij. Dit mengsel zorgt ervoor dat het water nog sneller afkoelt. Leg het bier erin en laat de scheikunde zijn werk doen. Wacht een kwartier tot twintig minuten en voilà. Hoewel de zoute smaak bij de eerste slok meer bij tequila past, kun je wel genieten van een ijskoude goudgele rakker. Het kost weinig moeite en geeft een topresultaat, daarom verdient deze formule een dikke vijf.

bier krantHoe: natte krant Temperatuur: verre van koel Kosten: papier en inkt Drankgenot: niet om over naar huis te schrijven Cijfer: 1/5 Geef je collegeaantekeningen van vorig jaar een tweede leven als bierkoeler. In theorie is het een fantastisch plan, in de praktijk een absolute domper. Het idee is paperassen in het studentenhuis nat te maken en daarin het bier te verpakken. De natte Playboy van je huisgenoot moet de pils tegen de genadeloze zon beschermen. Het zielige hoopje papier bezit echter niet de magische krachten om je blikken op aangename temperatuur te brengen. In no time is de verpakking opgedroogd en is het met de koelende werking ook gedaan. De smaak van lauw bier en de geur van natte krant is op z’n zachtst gezegd een slechte combinatie om een zomerse dag mee door te brengen. Als je enig respect hebt voor het eeuwenoude genotsdrankje, sla je deze methode over.

Bekijk hier de overige artikelen uit de juni-ANS.