De Graadmeter: Chocolademelk
In het studentenleven zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS elke maand de opties. Deze keer: Warme chocolademelk.
Tekst: Saskia Verheijden
Foto's: Ilja van Hoek en Bastiaan Buurman
Dit artikel verscheen eerder in de januari-ANS
Wat: AH Basic-oplospoeder
Smaak: Chemische prut
Prijs: 0,19 euro per kop
Score: 1/5
Mocht je geld op zijn en snak je toch naar een mok warme chocolademelk, dan kun je altijd nog kiezen voor oplospoeder van AH Basic. Voor 2,18 euro heb je 800 gram oplospoeder, genoeg voor maar liefst 55 bekers warme chocolademelk. Helaas blijkt dit cacaogoedje een enorme tegenvaller. Het bruine mengsel heeft een vreemde, zurige nasmaak en smaakt totaal niet naar chocolade. Toevoegen van nog meer poeder blijkt het goedje helaas niet beter te maken. Wie iets lekkers wil, zal toch iets dieper in de buidel moeten tasten of de drang naar chocolademelk moeten negeren. Chocolademelk van AH Basic is duidelijk niet de oplossing.
Wat: Chocomel
Smaak: Jeugdsentiment
Prijs: 0,32 euro per kop
Score: 2/5
Een pak Chocomel kopen bij de Appie en de inhoud opwarmen, is ideaal voor de luie student. Dit pak is iets duurder dan andere pakken chocolademelk in de schappen, maar dan heb je wel de enige échte. De smaak doet het testpanel denken aan de chocomel die hun oma ze vroeger na het schaatsen voorschotelde. Wie echter door het jeugdsentiment heen kijkt, moet helaas onder ogen zien dat chocomel helemaal niet zo lekker is als in onze geliefde herinneringen. Chocomel smaakt namelijk niet naar chocolade, maar naar chemische meuk. Misschien toch maar iets meer moeite doen en zelf warme chocolademelk brouwen.
Wat: Kruidige chocolademelk
Smaak: Engeltjesdiarree op je tong
Prijs: 0,95 euro per kop
Score: 4/5
Kaneel en kardemom, een soort gember, zijn de kruiden die deze chocolademelk een oosterse touch geven. Voor dit chocoladegenot zal je echter meer moeite moeten doen dan alleen een pak opentrekken. De bereiding blijkt moeilijker dan gedacht: aangekoekte melk en een keuken vol kaneel en suiker zijn het resultaat. Ook slagroom kloppen zonder mixer is voor het testpanel een hele opgave. Je staat een kwartier te vechten in de keuken, maar daarna heb je wel iets overheerlijks. Door de kaneel smaakt het als vloeibare pepernoten en de kardemon geeft het geheel zoals beloofd kruidig smaakje. Een scheutje amaretto, maakt dit vloeibare genot nog onweerstaanbaarder dan het al was.
Wat: Chocolade op een stokje
Smaak: Melk met chocolade
Prijs: 1,45 euro per kop
Score: 3/5
Het is een hele opgave om een blok chocola op een stok te vinden. Na een half uur de stad te hebben afgestruind, vindt het panel er toch een bij Jamin en kan het testen beginnen. Als je een chocoshot nodig hebt, is dit niet de ideale manier. Het duurt namelijk een tijdje tot alle chocola is opgelost. Het resultaat is warme melk met bruine klonters. Het mengsel smaakt, verrassend genoeg, naar melk met gesmolten chocolade. Eenzelfde effect kan overigens bereikt worden door een reep chocolade te kopen en deze op te lossen in een beker warme melk. Dit bespaart je een zoektocht van een half uur en heel wat centen.
Wat: Chocodrops bij La Place
Smaak: Misselijkmakend zoet
Prijs: 3,30 euro per kop
Score: 2/5
Je stufi uitgeven aan chocolademelk bij de V&D is misschien geen goed idee. Voor een warme chocogoedje met slagroom betaal je bij La Place maar liefst 3,30 euro. Zonder slagroom kost het bruine spul ‘slechts’ 2,80 euro. Voor deze prijs verwacht je natuurlijk een koninklijke cacao-ervaring. Met de slagroom zijn ze in ieder geval niet zuinig, deze beslaat de helft van je glas. Na met je neus in de slagroom te zijn gevallen, proef je eindelijk de chocolademelk. Deze maken het goedje mierzoet en daardoor misselijkmakend. Nog voordat de bodem is bereikt, haakt het testpanel af. De rest van het peperdure drankje laten ze staan.
Klik hier voor de overige artikelen uit de januari-ANS.