De Graadmeter: Moois voor mams

De liefste van de hele wereld

In het studentenleven zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS elke maand de opties. Deze keer: Moois voor mams

Tekst: Noor de Kort en Anne van Veen Foto's: Redactie

Dit artikel verscheen eerder in de mei-ANS

 

ontbijtWat: Ontbijt op bed
Gemak: Brak broodjes smeren
Prijs: Op moeders kosten
Je moeder: Slaperig verrast
Score: 3/5

Vergeet bij deze genoegdoening voor jaren luiers verschonen en billen afvegen vooral niet de wekker te zetten. Het is jammer als je moeder al beneden is, wanneer jij haar broodjes staat te smeren. Met een beetje geluk zijn de ingrediënten voor het ontbijt al in huis en betaal je niks. Om het helemaal af te maken, wandel je door dag en dauw op je sloffen door de tuin voor een bloemetje. Een perfect eitje koken met een slaperige kop is moeilijk, maar wanneer je moeder met een gelukzalig gezicht onder de dekens vandaan komt, zijn deze inspanningen zo vergeten. Praktische moeders maak je waarschijnlijk blijer met een gedekte tafel. Bij een ontbijt op bed moet je moeder op haar verwendag toch nog met een stofzuiger in de weer.

kleurboekWat: Kleurboek voor volwassenen
Gemak: Kinderlijk simpel
Prijs: 2,50 euro inclusief kleurtjes
Je moeder: Helemaal opgefleurd
Score: 4/5

Kleurboeken voor volwassenen zijn hot. Het cadeau is zo geregeld, want op je weg naar het ouderlijk huis race je nog even langs Action aan de Graafseweg. Wel is het verstandig om daar meteen een verkoopmedewerker aan te schieten: de keuze is er reuze en de chaos is enorm. Het boek kost 2 euro en daarmee hebben moeders uren kleurplezier: de bundel bevat maar liefst 160 platen. Om er een volwaardig cadeau van te maken, vis je voor een prikkie nog wat kleurpotloden mee en klaar is Kees. Wanneer moeders zich weer eens groen en geel ergert aan de groeiende studieschuld, schuif je haar gewoon dit kleurboek toe. Kortom: een cadeau waarmee je helemaal binnen de lijntjes kleurt.

kaartjeWat: Een kaartje
Gemak: Vanaf de bank
Prijs: 2,95 euro
Je moeder: Stiekem teleurgesteld
Graadmeter: 2/5

Is de dag waarop je je moeder in het zonnetje hoort te zetten je volledig ontschoten en is een bezoekje geen mogelijkheid? Geen paniek. Een kaartje is altijd nog een optie. Online kun je je fantasie de vrije loop laten binnen een paar minuten is je creatie onderweg. Maak het nog persoonlijker met een zelfgekozen handschrift. ‘Sorry mam. Het lukt me niet om langs te komen, maar je bent de beste van de wereld.' Een kaartje is beter dan niets, maar de moeder in kwestie kan haar teleurstelling niet lang verbergen. Binnen enkele dagen hangt ze aan de lijn om het volgende bezoek aan te kaarten. Een schuldgevoel is makkelijk aangepraat. Om je dit te besparen, kun je haar dus maar beter in eigen persoon verrassen.

mokWat: Mok met foto en tekst
Gemak: Duurt lang
Prijs: 11 euro
Je moeder: In de wolken
Graadmeter: 3/5

Veel ouders kampen met het lege-nest-syndroom. Een mok met een nostalgische foto van jou en je moeder kan de oplossing zijn. Zo ben je iedere ochtend in haar gedachten als ze een kop koffie drinkt. Het bestellen van de mok blijkt geen kattenpis. Het toevoegen van symbolen lijkt in eerste instantie geen probleem, maar bij de uiteindelijke versie zijn deze niet zichtbaar. Na vele creatieve uitspattingen is het dus vijf dagen duimendraaien tot het testpanel het eindresultaat mag aanschouwen. Niet alles is zoals gehoopt en de sul achter de kassa weigert korting te geven. Gelukkig is je moeder tot tranen geroerd door dit persoonlijke cadeau. De vele knuffels en zoenen zorgen ervoor dat je frustratie over de slechte service en je lege portemonnee als sneeuw voor zon verdwijnt.

goedewasmiddelWat: Wasmiddel
Gemak: Koffer vol met kleren
Prijs: 5,19 euro
Je moeder: Heeft er schoon genoeg van
Score: 1/5

Grote wasjes, kleine wasjes, moeders draaien ze allemaal. Wel zo aardig om haar hiervoor op Moederdag te bedanken. Wat is dan een toepasselijker cadeau dan een feestelijk verpakte fles wasmiddel. Robijn klein & krachtig is zo meegepakt terwijl je kratjes bier en zakken chips inslaat. Veel inspanning blijft je dus bespaard. Leuk is echter anders. Op het moment dat jij met een uitpuilende koffer op de stoep staat en haar de lullige fles overhandigt, kun je beter direct naar Nijmegen vluchten. Ze probeert haar teleurstellingen zoveel mogelijk te verbergen, maar eigenlijk heeft ze schoon genoeg van jouw stinkende sokken. Denk in de bus terug alvast maar na over een goedmaker, zodat je het volgende weekend weer met een schone lei kunt beginnen.

Klik hier voor de overige artikelen uit de mei-ANS.