Literatuurtip november

Uit de allesomvangende brei van literaire werken een exemplaar kiezen voor in je boekenkast, is geen kattenpis. Daarom plaatsen ANS en het literair tijdschrift Op Ruwe Planken dit jaar maandelijks aanraders voor leesvoer online. Lotte Lentes (24), masterstudent Europese Letterkunde en redacteur van Op Ruwe Planken, schrijft de literatuurtip van deze maand.

Juni – Gerbrand Bakker De meeste schrijvers met een debuutroman die zo’n bestseller is als Boven is het stil, kunnen een anticlimax bij hun daaropvolgende boeken niet vermijden. Dat geldt niet voor Gerbrand Bakker. Zijn debuutroman Boven is het stil is een bloedmooi boek, maar zijn derde roman Juni vind ik zo mogelijk nog mooier. De roman speelt zich af in het plaatsje Wieringerwaard, in de kop van Noord-Holland en beschrijft een periode van veertig jaar uit het leven van ‘De Kaantjes’, een boerengezin dat menig familiedrama met zich meedraagt. In schurende scènes met prachtige, verstilde beelden, beschrijft Bakker het leven in de polder en het lot van een familie die niet van haar verleden los kan komen.

Zo kwamen we aan het eind – Joshua Ferris Zo kwamen we aan het eind is een hilarische vertelling over het dagelijkse kantoorleven op een Amerikaans reclamebureau. 368 pagina’s lang wordt er op hilarische wijze gesteggeld over welke bureaustoel van wie is, geroddeld over wie het met wie doet en natuurlijk vooral veel gepraat over wat de baas allemaal fout doet. Dan wordt duidelijk dat het reclamebureau moet inkrimpen en dat er ontslagen moeten vallen. Alle medewerkers schieten op hun eigen manier in een kramp en doen er alles aan om hun baan zo lang mogelijk te behouden. Zo kwamen we aan ons eind is een snelle en scherpe roman over het onsuccesvol nastreven van The American Dream.

Terug tot Ina Daman – Simon Vestdijk Omdat een lijstje van goede titels wat mij betreft nooit compleet is zonder mijn jeugdheld: Simon Vestdijk. Alle redenen waarom ik ooit iets in de Letteren ben gaan studeren zitten in deze roman, waarin middelbare scholier Anton Wachter hopeloos verliefd zijn puberteit door struikelt. Op school wordt hij gepest, zijn harde werken voor goede cijfers wordt niet beloond en zijn vader en moeder begrijpen niets van wat hem bezighoudt. Als er een nieuw meisje op de HBS verschijnt, Ina Damman, is hij onmiddellijk weg van haar. Maar natuurlijk blijft Antons liefde onbeantwoord. Ondanks al zijn wanhopige pogingen blijft Ina koel en afstandelijk. Een prachtige roman over hoe die eerste jeugdliefde een allesverzengende uitwerking kan hebben op het leven van een scholier.