Literatuurtip januari

Uit de allesomvangende brei van literaire werken een exemplaar kiezen voor in je boekenkast, is geen kattenpis. Daarom plaatsen ANS en het literair tijdschrift Op Ruwe Planken dit jaar maandelijks aanraders voor leesvoer online. Linda van der Pol (22), student Nederlands en redacteur van Op Ruwe Planken, schrijft de literatuurtip van deze maand.

De schuiftrompet (1947) - C.C.S. Crone Vorig semester volgde ik een collegereeks over Crone (1914-1951), dus met deze tip bevind ik mij natuurlijk op glad ijs - want een cijfer voor mijn essay heb ik nog niet: als docent zou ik zeer achterdochtig worden van een student die míjn lievelingsauteur aanprijst. Maar goed, Crone is niet bekend meer en was dat in zijn tijd eigenlijk ook niet. Zonde, want elke zin die hij verzon is zwartgallig, puur cynisch en emotieloos. Verplichte kost voor iedere kunstenaar van nu: hedendaagse muziek, poëzie en proza zouden met een vleugje Crone erin zóveel beter zijn. Dag, zoetsappigheid en liefdesverdriet, dág, clicheetjes.

Skippy tussen de sterren (2011) - Paul Murray Ik kocht 'm omdat hij een mooie kaft heeft en lekker lijvig is (toegegeven, ik ben zo iemand met een op-kleur-gesorteerde-sierboekenkast) maar Skippy tussen de sterren is stiekem een briljante, Ierse, kostschoolroman. Natuurlijk komen er hordes te oude en te vrome priesters voorbij, die tegenover jongens staan die medicijnen verkopen als drugs en sletterige meisjes versieren. Hoofdpersoon Daniel 'Skippy' Juster gaat al in het eerste hoofdstuk dood aan een soort beroerte - in Ed's Doughnut House - waar in de rest van het boek door middel van flashbacks naartoe gewerkt wordt. Ieder lijntje klopt en elk personage wordt bijzonder goed uitgediept; Murray deed niet voor niets zeven jaar over het schrijven van het werk.

Post voor mevrouw Bromley (2011) - Stefan Brijs Oud en Nieuw vierde ik met Rummikub en bier in een trekkershut in West-Vlaanderen - een gewest dat honderd jaar na dato nog altijd grotendeels in het teken lijkt te staan van de 'Groote Oorlog'. Overdag ging de tocht langs musea, talloze militaire begraafplaatsen en Ieper: een platgebombardeerde stad die na de Eerste Wereldoorlog geheel in gotische stijl hersteld werd. Mee op reis was Post voor mevrouw Bromley, een roman van Vlaming Stefan Brijs over dezelfde oorlog en dezelfde streek. Met dit boek komt alles een stuk dichterbij dan met slechte B-films van B-regisseurs met A-acteurs - geen helden, maar gewone mannen spelen de hoofdrol. Je overgrootopa, zeg maar.