Week 3: Drie maal lokaal, maximaal verschil

NEC won afgelopen weekend in eigen huis al van aartsrivaal Vitesse, vrijdag zal Nijmeegse hiphop-formatie Zo Moeilijk ook de uitwedstrijd in LuxorLive in het voordeel van de Waalstad beslechten. De mannen werden vorig jaar getekend door Top Notch en mogen zich sindsdien labelgenoot noemen van Kubus, Extince, Fakkelbrigade en al die andere grote jongens in de nederhop. Pompende beats met vleugjes balkan, strakke flow met Nijmeegs accent, of zoals de heren het zelf zeggen: ‘Nijmeegse modo’. Je weet zelf!

Shaking Godspeed mocht al zonder een scheet te hebben gelaten niet klagen om een tekort aan media-aandacht. De oprichting van een slapende BV bleek voldoende om de pers als vliegen op stront aan te trekken. Gitarist en oprichter Wout Kemkens smeet namelijk al met vuige blues in The Bloody Honkies en gooide daarmee landelijk hoge ogen. Zijn nieuwe project behelst een trio kabaalmakers met powerslager/zanger Pieter Holkenborg en orgelneuroot Maarten Rischen, met de voeten diep in de vochtige klei van roots en het volume op 10. Voeg daaraan het smerige slideguitar-geluid van Kemkens toe en je hebt een combinatie om van te snoepen. Dat moet ook de organisatie van Noorderslag gedacht hebben, want onder de eerste shows van Shaking Godspeed zat er afgelopen weekend een op dat topfestival. De mannen presenteren donderdag hun eerste release in Merleyn en daar zou ik als ik u was maar bij zijn.

We tippen helemaal lokaal deze week, aangezien Waylon in Doornroosje al kansloos is uitverkocht en er zaterdag een lokale grootheid de gitaar aan de wilgen hangt. Gitbox! stopt ermee en dat is jammer. Wel fijn is dat de band een mooi afscheidscadeautje heeft voor de fans en dat is een nieuwe plaat, met hybride juweeltes vol folk, pop, noise, chanson, country, psychedelica en americana. 15 jaar muziek maken bracht de band op Lowlands, vele malen op Crossing Border en door heel Nederland. De mannen nemen afscheid in stijl met een slotshow in Merleyn, waar de bezoeker bij binnenkomst bovendien het nieuwe album op vinyl krijgt uitgereikt. Een fijne afzwaaier.

Tekst: Jasper Konijnenbelt

Op 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen lees je alles over de regionale popmuziekscene: recensies van de leukste optredens, cd- en demobesprekingen van de beste lokale bands en natuurlijk het laatste muzieknieuws uit jouw regio. Klik hier voor de complete concertagenda van deze week