Ragweek: Spelletjesavond met Cognac

Een week lang goedkoop bier drinken, karaoke zingen tot je geen stem meer over hebt en de volgende ochtend ontbijt op bed laten bezorgen. Deze week zijn deze activiteiten filantropisch te noemen: de zesde Nijmeegse Ragweek is van start gegaan en ANS doet verslag van de acties. Dit keer: Van zinkende eilanden tot zwevende bollen

Om acht uur zijn er slechts drie mensen aanwezig voor de spelletjesavond van studievereniging Cognac van Kunstmatige Intelligentie in café Chicco. Organisator Stef zegt zo’n tien man te verwachten, maar zeker weten doet hij dat niet want er is iets mis gegaan met het online aanmeldingsformulier. Dat blijkt geen hindernis voor de robotbouwers, na een uur heeft een groep van meer dan twintig studenten zich verzameld en op verschillende spellen gestort.

Klassiekers zoals Pictionary ontbreken niet in het assortiment, maar er zijn ook minder bekende spellen, zoals Caribic en Het Verboden Eiland. Bij dit laatste spel beeldt een aantal vierkante kaartjes een eiland uit, dat aan het zinken is. Taak aan de spelers is de voeten figuurlijk droog te houden. Alle spelers vormen één team, dus iedereen wint of gaat ten onder.

Ondertussen verkoopt Stef lootjes voor het goede doel. Aan het einde van de avond mag de grote winnaar van de loterij een robot op zonne-energie mee naar huis nemen, een echt hebbeding voor KI-studenten. ANS is de gelukkige winnaar van een stuiterbal.

Het meest opvallende spel is een futuristische, witte machine met een balletje dat ongevoelig lijkt voor de wetten van de zwaartekracht. ‘Het zweeft doordat er een luchtstroom onder zit', zo verklaart een van de twee spelers dit tegennatuurlijk lijkende fenomeen. Beide spelers zitten tegenover elkaar met elk een hoofdband met rode lampjes om. De bedoeling van het spel is om slechts met je geest en gedachten het balletje in de richting van je opponent te bewegen, zo wordt uiterst serieus uitgelegd. In opperste concentratie zitten de twee mannen tegenover elkaar en onder begeleiding van een catchy deuntje zweeft het balletje een kant op, waarna de andere speler door het spel wordt uitgeroepen tot winnaar.

Cognac heeft met dit spelletjesfestijn uiteindelijk 34 euro opgehaald voor de Ragweek.

Foto: Inge Widdershoven