Ragweek: Preview Go Short

Een week lang goedkoop bier drinken, karaoke zingen tot je geen stem meer over hebt en de volgende ochtend ontbijt op bed laten bezorgen. Deze week zijn deze activiteiten filantropisch te noemen: de zesde Nijmeegse Ragweek is van start gegaan en ANS doet verslag van de acties. Dit keer: een mengelmoes aan korte films

Heel lang lijkt het alsof de Nijmeegse student op woensdagavond en masse kiest voor licht vermaak bij de pubquiz in het Cultuurcafé. Vlak voor half 8 stroomt CC3 alsnog vol voor de exclusieve Go Short-preview, georganiseerd door Cultuur op de Campus. Voor slechts anderhalve knaak genieten vijftig tot zestig geïnteresseerden van zes korte films, die een goede weergave zouden moeten zijn van het uiteindelijke programma van het filmfestival. Leuke bijkomstigheid is dat de bezoekers lekker voor Johan Derksen mogen spelen: eenieder wordt voorzien van scorebiljet en pen, dus dat is bekritiseren geblazen.

Een gevarieerde potpourri aan films komt voorbij. Van het - niet erg boeiende - Nederlandse drama Sevilla, over drie jongeren in de Spaanse stad, en Fille du Calvaire, dat zich volledig in de Parijse metro afspeelt, tot het absurde en droogkomische Carlitopolis, over een experiment met een muis. Solipsist vraagt wat meer van de kijker. Het plot in vogelvlucht: twee danseressen vergroeien in elkaar, bizarre beesten vliegen door het scherm en een paar jongens verliezen hun hoofd. Op het einde spat alles in een enorme kleurige wolk uit elkaar.

Dit jaar staat bij Go Short onder andere de Zweedse korte film centraal en dat is ook vanavond met twee inzendingen uit het Scandinavische land te merken. Ten eerste de filmdocu Crossed Out (trailer), waarin een man zijn 90-jarige grootmoeder probeert over te halen hem te vertellen over zijn oom en tante, die ze systematisch van iedere foto afgekrast heeft. Ook het toetje van de avond komt uit het knäckebrödland. Instead of Abracadabra slaat aan, de bezoekers lachen zich suf wanneer hoofdpersonage Thomas tijdens een goocheltruc zijn moeder neersteekt met een Middeleeuws zwaard.

De anderhalf uur aan cinema smaakt naar meer. Dat treft: onder degenen die vanavond hun stem hebben uitgebracht wordt een ticket voor het Go Short-festival verloot. Na het succes met de stuiterbal van gisteren, kan deze ons niet ontgaan.