Kaf en Koren #1: Dusty Rum, Wolves Dressed In Sheep, Rectum Raiders

Negen bands strijden in de negentiende editie van Kaf en Koren voor de titel 'Beste studentenband van Nijmegen'. ANS brengt je alle ins and outs van het festival. Vandaag: voorronde één.

‘Hé, daar zat ik vorige week nog naast bij statistiek’, klinkt het uit het publiek over de zangeres, wanneer de eerste tonen van Dusty Rum zijn aangezet. Van alle bands die zich aanmelden bij Kaf en Koren moet er op zijn minst één muzikant studeren aan de HAN of de Radboud Universiteit, waardoor een bekend gezicht onvermijdelijk zal zijn. Na de drie voorrondes in het Cultuurcafé worden er door een driekoppige jury vier bands uitgekozen die mogen schitteren in de finaleronde in Doornroosje. Vanavond dus nog geen selectie, wel veel muziek.

Een stevig begin van de voorronde wordt gezet door deze pop/rockers en de jury is erg te spreken over de positieve invloed van de zangeres op de bandleden. Samen brengen zij dynamiek in de muziek, wat te merken is wanneer er wordt aangekondigd dat de band naast het krachtige geschut ook een ‘rustig’ nummer zal spelen. Aan het begrip ‘rustig’ kleeft wel een andere betekenis voor deze zingende dame, maar lekker klinkt het wel. Knikkende koppen aan de zijlijn en een meute fans van Communicatiewetenschap weten helaas niet de plek voor het podium te vinden, suizende oren na afloop zijn wel aanwezig.

Dusty Rum
Een fijn variërende line-up van de avond zorgt ervoor dat onze hoofden tot bedaren kunnen komen bij Wolves Dressed In Sheep. In december vorig jaar wist deze vierkoppige band al overtuigend te spelen in de Studentenkerk en een lieflijk ‘wij houden nu al van jullie’ van de zanger en gitarist zorgt voor een gemoedelijk sfeertje in het warme café. Het publiek zoekt de barkruk weer op en volgt het schattige stemmetje van de jonge zangeres, die eigenlijk met meer pit naar voren had mogen komen. Het banjoachtige instrument in de band wordt zeer gewaardeerd door de jury en we kunnen een nieuwe zomer tegemoet lopen.

Vergezeld door hun trotse ouders in het publiek betreden de heren van Rectum Raiders (foto linksboven) in kleurrijke leggings vol vertrouwen als laatste act het podium. Een mix van Engels, Duits en Nederlands voert de boventoon en het publiek staat perplex. Meermalig luidt een ‘wat gebeurt hier in vredesnaam’ en uit nieuwsgierigheid komt de overgebleven massa naar voren. Sexy en zwoel, zwaar en beweeglijk en vooral: de aandacht opeisen, het gaat ze allemaal goed af. Hard gebras wordt afgewisseld met lange solo’s en dramatisch schouwspel tussen zanger en bassist op het podium. Met een ode aan Rainbow In The Sky en een publiekelijk ‘nog-een-lie-dje’ wordt de avond afgesloten. Dinsdag 19 maart vindt ronde twee vanaf 20.00 uur plaats.

Wolves Dressed In Sheep
Foto's: Felix Wagner