Trillende trommelvliezen zijn verleden tijd

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn tekent vandaag een overeenkomst met organisatoren van festivals en concerten dat de muziek zachter moet. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat van 810.500 Nederlands bekend is dat zij gehoorschade hebben opgelopen. Van Rijn kon deze geluiden niet meer aanhoren en besloot dus dat de muziek niet meer zo hard mocht zijn.

Verder bleek dat 60 procent van de jongeren wel eens een piep hoort na het uitgaan en bij 20 procent deze irritante toon niet meer weggaat. De overeenkomst met de poppodia moet er niet alleen voor zorgen dat de muziek zachter wordt gezet maar ook dat bezoekers actief worden voorgelicht over de risico's van (te) harde muziek. Op deze manier hoopt Van Rijn dat bezoekers van festivals zich kunnen beschermen tegen de gevaren het hoge volume. De staatssecretaris hoopt dat deze overeenkomst gehoor krijgt en dat meer partijen zich nog aansluiten.

In Nijmegen zal er echter weinig veranderen. Poppodium Doornroosje let al langer op dat de oortjes van het publiek niet kapot gaan en houdt zich al een tijd aan het convenant. Ook Mojo Concerts, dat onder andere het metalfestival Fortarock organiseert, houdt het netjes.