Soeterbeeck Programma | De staat van de democratie. In Nederland, Europa en het Midden-Oosten

Locatie: hal Erasmusgebouw (symposium) en collegezalencomplex (lezing) Entree: gratis voor studenten

Symposium en lezing De democratie heeft gewonnen! In 2011 presenteert nog slechts een handvol staten in de wereld zichzelf niet als democratie. Ook aan de export van democratisch gedachtegoed is nog geen einde gekomen, getuige de Arabische Lente van het afgelopen jaar. Maar in Europa lijkt de crisis van de democratie dieper dan ooit. Het democratische stelsel kraakt onder schandalen en populistische opstanden. In Nederland weten de gevestigde partijen zich geen raad met Geert Wilders. In België lukt het maar niet een regering te vormen. In Italië regeert een maffiose premier. Televisie en internet zijn belangrijker geworden dan parlementen. Er is ontevredenheid alom. Of is die ‘crisis van de democratie' gezichtsbedrog? Zijn onzekerheden, veranderingen, twijfels en discussies juist symptomen van een krachtige, vitale, zichzelf vernieuwende democratie? Filosofen, historici en politicologen gaan in op deze vragen tijdens een middag- en avondprogramma.

Symposium 15.00 - 17.30 uur | Hal Erasmusgebouw, Radboud Universiteit Nijmegen In drie parallelle sessies met discussie geven arabist Roel Meijer, politicoloog Edwin van Rooyen en historicus Remieg Aerts hun visie op de staat van de democratie in het Midden-Oosten, Europa en Nederland. Politicoloog Monique Leyenaar sluit tijdens de borrel af met een column.

Lezing Evert van der Zweerde: 'Democratie is nooit "af" en is altijd principieel omstreden' 20.00 - 22.00 uur | Collegezalencomplex, Radboud Universiteit Nijmegen Evert van der Zweerde, politiek filosoof aan de Radboud Universiteit Nijmegen, geeft een lezing over de crisis en de kracht van de democratie anno 2011. Na de lezing gaat hij hierover in gesprek met politiek filosoof Tim Heysse, politicoloog Kris Deschouwer en historicus Henk te Velde.