Cultuurtip mei

Cultuur op de Campus zal vanaf heden op ANS-Online maandelijks drie cultuurtips met toelichting geven. Om uit de bomvolle cultuuragenda’s iets leuks te pikken valt niet mee. In Nijmegen is er veel aanbod, maar weten studenten wel hun weg te vinden? Om ze een klein voorzetje te geven komen hier drie tips voor de maand mei!

1. Bevrijdingsfestival Hunnerpark Dit jaar vindt er in Nijmegen op 5 mei een Bevrijdingsfestival plaats. De nadruk ligt bij het door Doornroosje samengestelde festivalprogramma op het gezamenlijk vieren van de vrijheid. Zo staan vrijheidsfeesters van het eerste uur Boemklatsch, Nobody Beats The Drum en feestkracht Baskerville garant voor een swingende party. La Boutique Fantastique zal wellicht voor de grote verrassing gaan zorgen. Dit nieuwe project smelt filmmuziek, soul, chansons, hiphop, zigeuner- en circusmuziek aan elkaar tot één opzwepend spannend geheel. Oudgediende Lady Aïda doet daar nog een uiterst dansbaar schepje boven op. Nijmeegse trots Zo Moeilijk en Grote Prijs winnaar Boef en de Gelogeerde Aap laten zien dat ook op  hiphop de voetjes flink van de vloer kunnen.

Datum: 5 mei Open: 14.00 – 24.00 uur Locatie: Hunnerpark Nijmegen Entree: gratis Meer informatie: www.4en5mei-nijmegen.nl

2. Dansgroep Amsterdam Dansgroep Amsterdam presenteert onder de naam LE(E)F een gedurfde combinatie van hedendaagse dans. Drie verschillende choreografen zetten samen een veelzijdig en actueel programma neer: Change, (1988) deel II en III Voor Change werkte choreograaf Krisztina de Châtel samen met computer- en lichtkunstenaar Peter Struycken. Hij ontwierp een lichtplan voor zes lichtcirkels. Analoog aan de driedeling in de muziek en de choreografie bestaat ook het lichtplan uit drie delen. De ongelimiteerdheid van dit lichtconcept is voor De Châtel aanleiding geweest deze choreografie te maken. Object ‘Drie grote verhalen verpakt in drie korte scenes.’ De choreografieën van Ivgi & Greben worden vaak omschreven als gepassioneerd, theatraal en zeer fysiek. Daarbij hebben ze een voorkeur voor eenduidigheid vanwege het abstraherende karakter. Object gaat onder meer over intimiteit die de kijker door en/of met de performer ervaart en wat dit aan vragen oproept. Psyche Het werk van de Griekse choreograaf Andonis Foniadakis Psyche is theatraal, lijvig en expressief. ‘Door niet bang te zijn de fysieke grenzen op te zoeken, kom ik dichtbij een waarheid waar het lichaam zijn weerstand opgeeft en daardoor op een fragiele manier sensueel en heel menselijk wordt.’ Kortom: drie intieme en tot in de puntjes verfijnde dansvoorstellingen uitgevoerd door een van Nederlands meest sterke dansgroep.

Datum: Zaterdag 21 mei Open: 20.30 uur Locatie: Lux Nijmegen Entree: 17,50 Meer informatie: www.lux-nijmegen.nl

3. International Bandnight Polock Met het optreden van de Spaanse band Polock nemen we een voorschot op de zomer! Polocks debuutalbum Getting Down From The Trees staat vol vrolijke pop/rock-nummers en doet verlangen naar zwoele zomernachten op een festivalterrein. Sluit tijdens het luisteren je ogen en het is alsof het optreden op het strand plaatsvindt: voeten in het zand, gitaar op schoot en een koud biertje ernaast. Kom deze Valenciaanse band zien en geniet van de zomerse sound!

Datum: Dinsdag 31 mei Open: 20.00 – 22.00 uur Locatie: CultuurCafé, Mercatorpad 1 Entree: gratis Meer informatie: www.ru.nl/cultuuropdecampus