In Beeld: Stopmotion workshop

ANS-Online brengt visuele versnaperingen met een actuele invalshoek. Deze keer: kleiende studenten.

Regelmatig organiseert Cultuur op de Campus activiteiten die meer dan de moeite waard zijn. Gisteren vond er een wel heel bijzondere workshop plaats in de nobele bezigheid die kleien heet. Om in de juiste sfeer te komen werd de animatiefilm Mary and Max vertoond, vervolgens mocht een kluitje studenten zelf aan de bak. Onder begeleiding van Thomas Brand konden vijf groepjes een eigen korte animatie maken. Iedere groep kreeg de opdracht mee om te beginnen met een wit vlak, waar links in het scherm een brief binnenkomt die aan de rechterkant weer eindigt. Dit resulteerde in een vijfdelig epos, spoedig te vinden op de site van Thomas. Hieronder vind je vast foto's van het proces en een sneak preview van een van de filmpjes.

Deel 2 in het epos van de brief, gecreƫerd door Juliet van de Voort en Joeri Pisart.

In het CultuurcafƩ werd ruim twee uur hard gewerkt met potten klei en zakcamera's.

Iedere seconde film bestond uit twaalf foto's. Voor een minuut film moeten dus 720 foto's worden gemaakt.

Sommige filmpjes waren driedimensionaal, zoals de vogel in het midden. Rechts kun je zien dat het ook mogelijk is om tweedimensionaal te werken.

Vogels voerden overduidelijk de boventoon tijdens deze workshop. Ben je meer een boekenmens? Volgende week donderdag kan je uit twee boeken een gitaar maken bij de workshop van Harm Goslink.

Tekst en beeld: Joeri Pisart