In Beeld: feest in stuka's

Maar liefst twintig kamers maakten gisteren onderdeel van Stukafest. Kijken en luisteren naar kunst, literatuur en muziek op iets te kleine kamers. ANS fietste mee langs een gevarieerde route. Hieronder kun je het verslag lezen en vind je Dance/Change, Mattijs Verhallen en Yotka & Jobbe op de gevoelige plaat.

Tekst: Pieter van der Lugt Foto's: Kiki Kolman

In een sfeervolle en compleet gevulde keuken aan de Bronsgeeststraat bracht kleinkunstenaar Matthijs Verhallen zijn grappen ten gehore. Het publiek werd daarnaast getrakteerd op vele humoristische en gevoelige liedjes.

Succesnummer van de avond was zijn ‘Carnavalsafkraker’, waarmee de Amsterdammer op een grappige, doch felle wijze duidelijk maakte dat hij niet zoveel op heeft met het katholieke volksfeest.

Het duo Yotka & Jobbe vertelde aan de Heyendaalseweg het verhaal van het harde leven in de Wieringermeerpolder en het heiloze met het water. Terwijl het land in euforische stemming was door de naderende Bevrijding, zorgde een dijkdoorbraak voor de verwoesting van een heel dorp.

Door de indrukwekkende geluidseffecten en het gebruik van een schaalmodel was dit voor het publiek een verassend intense ervaring.

De moderne dansvoorstelling ‘Jaren’ van dansgroep Dance//Chance was te zien in een kamer aan de Minervaplaats. De choreografie beeldde het verhaal uit van drie zussen die elkaar na jaren weer zien op de ouderlijke boerderij en waar de nodige spanningen ontstaan.

De dansers maakte optimaal gebruik van de kleine ruimte en door de interactie met de videoprojectie kwam je soms ogen tekort.

Gelukkig konden bezoekers daarna zelf met de voetjes van de vloer op het Stukafeest in Doornroosje.