In Beeld: Robots bij KI

Sinds het begin van dit collegejaar heeft de opleiding Kunstmatige Intelligentie (KI) de beschikking over een ruime kelder in het Spinozagebouw. Voordat de opleiding, die dit jaar negentig eerstejaars telt, de kelder ter beschikking kreeg moesten de experimenten met robots plaatsvinden in lege gangen of op de kamer van docenten. In de nieuwe kelder kunnen de studenten experimenten met hun robots uitvoeren wanneer ze willen.

We namen een kijkje in de nieuwe en lichte kelder en kregen een rondleiding van docent Louis Vuurpijl en wat uitleg van de aanwezige studenten.

Foto's: Alix van Lanen

Eerstejaars krijgen een LEGO-bouwpakket mee en moeten daar opdrachten mee doen.

IMG_1827
Dit is de Robopad (ook wel the neck genoemd) een robot die interactie met mensen heeft. Hij kan knikken en schudden. Op het plastic vlak kan je een tablet zetten, zo zou je met behulp van Skype enige vorm van natuurlijke interactie kunnen voeren met iemand aan de andere kant van de wereld.

Deze robot heet Naomi, zij is het paradepaardje van de opleiding. ‘Grote robots kunnen we niet betalen. Ze kosten al snel een miljoen euro.' vertelt een student.

IMG_1864
Een student KI heeft Naomi karate les laten geven voor zijn onderzoek. Met een Kinect kon Naomi zien hoe haar student het doet en dan kan ze heel gericht tips geven per beweging. Het docent maken van robots is iets waar men met KI namelijk ook naar kijkt.

IMG_1843
Dit 'balletje', de sphero wordt bestuurd met bewegingen. Via de Kinect ziet een computer wat voor bewegingen de onderzoeker maakt en daar reageert het balletje dan op. De aanwezige studenten proberen hem over de helling te laten rollen. Na heel veel keer proberen lukt het eindelijk toch nog.

De opleiding heeft ook een quadricopter, deze kan met een smartphone of tablet bestuurd worden. De quadircopter kan ook volledig autonoom vliegen. Helaas was de accu tijdens ons bezoek leeg.