Zweedse universiteiten barsten uit hun voegen

Dwars, de jongerenafdeling van GroenLinks, pakte gisteren uit met een tentenkamp om op een ludieke wijze de enorme kamernood aan de kaak te stellen. Wat hier als veredeld grapje werd opgezet, is op de Universiteit van Stockholm bittere ernst. Daar wonen sinds afgelopen zondag zeventig 'dakloze' studenten in een tentenkamp.

De internationaal coördinator van de Universiteit van Stockholm, Kyle Verboomen, zag hierin de enige oplossing voor de grote aantallen nieuwe studenten die Stockholm dit jaar weten te vinden. Net zoals Nederland, heeft ook Zweden te maken de afgelopen jaren met recordaantallen inschrijvingen voor het hoger onderwijs. Vanwege de grote afstanden vertrekken bovendien alle studenten vrijwel direct naar de stad van de universiteit waar ze studeren. Overbodig is te melden dat de kamernood gigantisch is.

Ondertussen wordt door de eerstejaars grof geld betaald om te couchsurfen bij de gelukkigen die wel een kamer wisten te bemachtigen. Oscar Lavelid, vice-vice-voorzitter van de Stockholmse studentenverenigingenkoepel, roept nu iedereen op om sofa's, bedden en stukken kamer te verhuren zodat de tentenkampen zo snel mogelijk kunnen worden afgebroken. Mochten eerstejaars in Nijmegen ook zoveel problemen hebben als hun Zweedse lotgenoten, dan staat hier nog een fatboy en een bank tot hun beschikking. Tegen een schappelijk prijsje natuurlijk.