Tentamentanken

Brakheid tijdens het tentamen hoeft geen belemmering voor goede studieresultaten te zijn, dit blijkt uit onderzoek van de Boston University School of Public Health. Ze hebben de helft van 193 proefpersonen vier dagen lang bier laten drinken en elke ochtend een academische test laten doen. De mannelijke zuipers dronken anderhalve liter bier, vrouwen een liter, maar deden bij de test niet onder voor de controlegroep.

Hoewel tentamenstress wegdrinken dus geen zonde is worden er wel kanttekeningen geplaatst. De onderzoekers waarschuwen dat dit niet betekent dat excessief drinken geen effect heeft op de totale studie. 'Tentamencijfers zijn slechts één aspect van academisch succes.' Bovendien blijkt uit eerdere onderzoeken dat zware drinkers meer studieproblemen hebben dan studenten die matig drinken.

Voor nuancering is het echter te laat, de feiten staan als een paal boven water. Voortaan staat het bier ook tijdens de tentamenweken koud. Toen het Youth Alcohol Prevention Center bakken met geld voor het onderzoek doneerde hoopte het vast op andere resultaten.