Studieprestaties meisjes sterk afhankelijk van moeder

Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat schoolprestaties van de moeder een zeer sterk verband vertoont met de schoolprestaties van hun dochter. De studieduur van vaders heeft daarentegen helemaal geen invloed op die van hun dochters.

De onderzoekers bekeken het aantal jaren dat kinderen na hun zestiende nog verder leren en ontdekten dat voor elk extra jaar dat een vrouw voltijd bleef studeren, de waarschijnlijkheid dat haar dochter ook een extra jaar blijft studeren met twintig procent stijgt. Voor een zoon stijgt deze waarschijnlijkheid slechts met tien procent. Heather Joshi, hoogleraar economische en ontwikkelingsdemografie aan The Institute of Education, ziet hierin een stijgende emancipatie van de vrouw: 'Gedreven meiden zijn ambitieuze ouders geworden. Ze hebben hoge verwachtingen van hun eigen dochters, waardoor het meer en meer normaal wordt om door te studeren.'

Het overtal aan studerende vrouwen lijkt dus de komende jaren alleen nog maar toe te nemen. Wordt het geen tijd voor emancipatie van de man?