Vlaanderen verwacht Nederlandse studentenstroom

De bezuinigingen op het hoger onderwijs zijn de afgelopen weken voldoende op ANS-Online aan bod geweest om te begrijpen dat studeren in Nederland een stuk duurder zal gaan worden. Dat hierdoor vele Nederlanders in de toekomst naar Vlaanderen uit zullen wijken voor hun studie, mag dan ook geen verrassing heten. De Volkskrant schreef zaterdag dat Vlaamse onderwijsinstellingen zich nadrukkelijk voorbereiden op de komst van vele Nederlandse studenten.

Tim Peeters, diensthoofd studenten en alumnirelaties van de Vrije Universiteit Brussel: 'Op de masterbeurs in Utrecht kregen we heel wat aanvragen van studenten die een studie in Nederland binnenkort niet meer kunnen betalen. Nu al komt 5 procent van onze studenten uit Nederland. We bereiden ons voor op nog meer aanmeldingen.'

In Vlaanderen bedraagt het collegegeld voor studenten uit de Europese Unie een schamele 570 euro, omdat de Vlaamse overheid geld bijdraagt voor iedere student. Overigens waardeert niet iedereen de overstap van de grote groep Nederlanders. De Universiteit Antwerpen is namelijk gestopt om actief te werven bij de noorderburen, uit vrees om vooral langstudeerders aan te trekken. 'Ik kan natuurlijk niet generaliseren, maar het gevoel heerst soms een beetje dat de tweederangsstudenten naar Belgiƫ komen,' aldus een woordvoerder.